Холандски адвокат е първият осъден във връзка с разследването Тръмп-Русия

08:00, 04 апр 18 / Свят 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандският адвокат, за когото се знае, че има близки връзки с руското разузнаване, както и с основните организатори на кампанията на президента Доналд Тръмп, е първият получил присъда от специалния прокурор Робърт Мюлер, след проведено разследване, предаде БГНЕС.

Алекс фон де Зван беше осъден на 30 дни затвор и глоба от 20 000 долара, след като се призна за виновен, за това че е излъгал за своите контакти с бившия заместник–председател на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп – Рик Гейтс, както и за връзките му с руското разузнаване.

Адвокатът с холандско гражданство и руски корени, зет на голям руски магнат, е бил адвокат в Лондон през 2012 г. и е работел за голяма адвокатска кантора. Работел е и с украинското правителство заедно със сътрудника на кантора Gates & Gates - Паул Манфорд.

През 2016 г., след като Манфорд става ръководител на кампанията на Тръмп и взима Гейтс за свой заместник, и двамата имат връзки с бивши служители на руското главно управление.

Според документи, които ФБР представя в съда, се казва, че индивидът, „именуван като „Човек А”, има връзки с руското разузнаване и ги е имал и през 2016 година.” Фон де Зван е излъгал разследващите в няколко случая за връзките му с Гейтс и „Човек А”, съобщиха от прокуратурата.

След като лъжите му са били разкрити, Фон де Зван е започнал да сътрудничи с разследващите. Споделил е и разговори между него и Гейтс, както и между „Човек А” и едни от главните сътрудници в кантората, от която е бил част през 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама