Нощният градски транспорт тръгва в София за Великден

15:00, 04 апр 18 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нощният градски транспорт тръгва в столицата за Великден. От 7 април всяка нощ от 24 до 4 часа жителите и гостите на София ще имат на разположение четири линии, които включват по около 50 спирки всяка. 2 лева струва картата, която ще може да се използва цяла нощ за всички  нощни трасета. Абонаментните карти за останалите линии няма да важат.
 
Друга важна промяна е възможността абонаментна карта за една линия на градския транспорт да може да се използва и за други линии, когато трасето е едно и също, дори спирките да не съвпадат.
 
Наредбата слага край на глобяването на пътници, които използват карта за една линия, но пътуват с друго превозно средство по същото трасе, заяви Елен Герджиков:
 
„Ако имате карта за градския транспорт за една линия за трамвай 5, например, ще можете спокойно в цялото продължение на бул. „Борис Трети“ да използвате и автобус 260. Същото важи и за бул. „България“, „Цариградско шосе“ и навсякъде, където имаме тези условия“.
 
Нощните линии, които тръгват от 7 април, се пресичат в центъра на София и се движат от „Люлин“ 1 и 2 до „Младост“ 4, от „Обеля“ до Студентски град, от „Овча купел“ 2 до Автостанция Изток и от „Гоце Делчев“ до „Дружба“ 2.

Във всички автобуси ще има контрольори, от които ще се купуват карти, каза председателят на Столичния общински съвет. Той добави, че са предвидени мерки за сигурността на шофьорите и контрольорите:
 
„Автобусите ще бъдат оборудвани с всички необходими технически средства за безопасност на шофьора и на контрольора. Във всеки автобус ще има контрольор, който ще продава картата за еднократно пътуване и ще следи за това да няма нередовни пътници. Въпросната карта от 2 лева важи за четирите линии в рамките на работното време“.
 
Герджиков добави, че в момента се оборудват спирките за нощните линии, на които ще има обозначение за номера на линия с буквата „N”. Услугата стартира експериментално за девет месеца.
 
Ако е ефективна ще стане постоянна, а ако има нужда, може да се обмисли въвеждане на допълнителни линии. Промените синхронизират със закона и глобите за нередовен пътник.
 
„Глобата за нередовен пътник става максималната разрешена от закона, а именно 50 лева. В същото време по време на консултациите постъпи и експертно предложение глобата, която се плаща на място на контрольор, да бъде 30 лева, а не както досега 40 лева. Това предложение е обосновано с логичната предпоставка, че глобата, която се плаща на място, трябва да е с достатъчно голяма отстъпка от акта, за да се стимулира плащането на място“, каза Елен Герджиков.
 
Според наредбата и придвижването с градския транспорт е задължително условие за безплатно използване на буферните паркинги от притежатели на абонаментни карти. Предвижда се безплатно превозване на велосипеди, където има условия за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама