Японски макаци си лекуват стреса с гореща вана и СПА

15:25, 04 апр 18 / Любопитно 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Релаксиращо накисване в гореща вана е похвално средство за облекчаване на стреса, но предимствата не се ограничават до хората – те важат и за маймуни, които също се възползват от времето в СПА, твърдят изследователи в Япония.

Японските "снежни маймуни" са известни с любовта си към горещите извори в северния район Нагано, като туристите се събират, за да заснемат макаците, , накисващи се парни бани.

Отдавна се предполагаше, че блажено къпещите се просто се опитват да се затоплят по време на студените зимни месеци, когато снегът покрива района.

Но експертите от Института за изследване на приматите в университета в Киото, които наблюдават 12 женски японски макака през 2014 г. в парка за маймуни Джигокудани Яийн-Коен в Нагано, откриват, че става дума за нещо повече от това.

Те изследвали поведението при къпане на маймуните и събирали техните екскременти, за да измерват глюкокортикоида, хормон, чиято концентрация се увеличава, когато нивата на стрес са високи.

Те открили, че нивата на стрес при маймуните, на възраст между пет и 24 години, са около 20% по-ниски средно след къпане.

Резултатите от тяхното проучване бяха публикувани тази седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама