Австрия ще забрани забрадките в детските градини и началните училища

18:05, 04 апр 18 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Австрия обяви намерението си да въведе забрана на забрадките за момичетата в детските градини и началните училища. Министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че проектозаконът ще бъде готов до лятото. Той добави, че това ще бъде "символичен" акт, независимо колко деца всъщност са засегнати.

Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата лансира идеята за забрана на забрадките през уикенда, изтъквайки, че момичетата "под 10-годишна възраст трябва да бъдат защитени" и да могат "да се интегрират и развиват свободно".

Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката Народна партия също подкрепи идеята, посочвайки пред местна радиостанция: "Искаме всички момичета в Австрия да имат същите възможности", и че той иска да избегне развитието на "паралелни общества".

Вестник "Куриер" съобщи, че нито образователното министерство, нито различни експерти, попитани от изданието, не са могли да предоставят данни за това колко момичета понастоящем носят забрадка в детските градини и началните училища.

Карла Амина Бахаджати, говорител на ислямската религиозната общност в Австрия, нарече дебата за забрадките "незначителен въпрос", на който е отделено непропорционално внимание. Всички училища, засегнати от проблема, трябва да бъдат ангажирани в "диалог", заяви тя.

Дебатите около имиграцията и идентичността бяха централни по време на предизборната кампания през миналата година, което доведе до това Курц да стане канцлер, след като се съгласи да е в коалиция с Партията на свободата.

Австрия получи повече от 150 000 молби за убежище - почти 2% от нейното население от 8,7 млн. души - след миграционната криза през 2015 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама