Какво трябва да знаете по пътищата на съседните ни страни

18:00, 18 юни 18 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-солени са глобите в Гърция заради антирадар, в Турция е забранена силната музика в колата, а в Сърбия могат да ви вкарат в затвора, ако карате с над 70 км/ч в населено място

Затвор и глоба до 2000 евро може да получи шофьор, ако наруши правилата за движение по пътищата в Гърция, Турция, Сърбия, Македония или Румъния. Това предупреждават в навечерието на летния сезон от Съюза на българските автомобилисти. Това лято се очаква около 200 000 българи с личните си коли да заминат на почивка в съседните ни държави.

Най-солени за българските шофьори нарушители се оказват глобите в Гърция. За използване на антирадар от шофьора се налага глоба от 2000 евро, взема му се книжката за месец и му свалят номерата за 60 дни. За преминаване на червен светофар в Гърция шофьор може да бъде глобен от 700 евро нагоре. За това провинение също се отнема книжката и се свалят регистрационните табели.

Глоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление е наказанието при неправилно изпреварване или изпреварване на жп прелез. Забранен обратен завой струва 200 евро. Гръцките катаджии може да ви отнемат и номерата и шофьорската книжка за 20 дни. Предприемане на опасна маневра се наказва със 700 евро, 30 дни без книжка и 10 дни без регистрационни табели, става ясно от доклада на СБА.

За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч, както и за движение по магистрала с над 150 км/ч шофьорите се санкционират от 350 евро нагоре. Взема се и книжката им за 3 месеца. А този, който е седнал пиян зад волана и кара по гръцките улици, се наказва с глоба от 200 до 700 евро в зависимост от количеството употребен алкохол.

Според гръцките закони при плащане на глобите до 10 дни размерът на наказание се намалява с 50%.

От април т.г. в Сърбия действа нов Закон за движение по пътищата. Глоба от 10 000 динара (около 85 евро) се налага за шофиране без колан или мръсни регистрационни номера. Същото е наказанието при шофиране в населени места със скорост по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената или използване на мобилен телефон без устройство хендсфри.

Почерпените шофьори в западната ни съседка могат да отнесат глоба до 120 000 сръбски динара (около 1016 евро), отнемане на контролни точки и осем месеца без книжка. Същата е паричната санкция и за управление на кола в населено място със скорост от 71 до 90 км/ч над максимално разрешената.

Според сръбските закони шофьорите могат да бъдат наказани дори със затвор. Такова е наказанието при управление на кола без необходимата за нея категория или ако карате с над 2 промила алкохол, както и при превишаване на скоростта в населено място с над 70км/ч в зона със забавено движение.

Вече близо година в Сърбия се прилага електронен контрол на средната скорост на коли и камиони по магистралите. “Ако при преминаването между два пункта средната скорост на кола е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътната полиция налагат глоби на място”, предупреждават от СБА.

Санкциите започват от 3000 динара, а за нарушения над 201 км/ч глобата скача до 100 000-120 000 динара, включително и затвор до 15 дни.

Сурови са пътните закони и в Турция. Глобите за шофиране с превишена скорост започват от 199 турски лири (при превишение от 10 до 30% над позволената скорост) и скачат до 412 турски лири (при превишение над 30% над позволената скорост).

Засечените зад волана пияни шофьори се наказват с глоби от 844 лири при първо нарушение до 1698 лири при следващо нарушение. Толкова е и санкцията за шофиране без книжка. При над 1 промила алкохол срещу водача се завежда и наказателно дело.

За непозволено паркиране глобата е 92 лири, а за преминаване на червен светофар - 199 лири. 92 лири е наказанието, ако шофирате в югоизточната ни съседка без колан или говорите по телефона без хендсфри. Полицията в Турция може да ви санкционира и за слушане на силна музика в автомобила.

Ще отнесете наказание и при използване без причина на дълги светлини и фарове за мъгла и неспазване на дистанция.

В Македония всички шофьори с български номера трябва да представят застраховка “Зелена карта”, чието покритие да важи затам. При югозападните ни съседи няма винетки, но се плащат 2 евро такса на пунктове при влизане и излизане от магистрала.

Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища на страната. Нарушителите се наказват с 45 евро. Ако нарушите скоростните ограничения в Македония, това ще ви струва от 45 до 300 евро. Пияните шофьори с над 0,5 промила се наказват с глоба от 250 до 400 евро.

Лимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на професионалните шофьори е нула. 20 евро е санкцията, ако шофирате без колан. Подобно на правилата у нас употребата им е задължителна за всички пътници в автомобила. На предната седалка до шофьора е забранено возенето на деца под 12- годишна възраст. 45 евро е санкцията за ползването на телефон от шофьор по време на движение. Глобите се плащат в най-близката банка или пощенски клон.

Македонските закони предвиждат наказания от 50 евро за хвърляне и оставяне на хартия, фасове, амбалаж, растителни отпадъци, а също и за паркирането на автомобили на разстояние, по-малко от 10 м от контейнер за отпадъци.

В Румъния стандартното ограничение на скоростта е като в България с изключение на магистралите. Там максималната разрешена скорост е 130 км/ч.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама