Сблъсъци в Скопие срещу договора за името на Македония (ВИДЕО)

07:40, 18 юни 18 / Свят 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 10 души, 7 от които полицаи, са пострадали при протест в Скопие срещу споразумението за новото име на Македония, предаде Дойче веле. 11 души са задържани от органите на реда при сблъсъци на демонстрантите с полицията.

Сблъсъците избухнаха след подписването на договора между Македония и Гърция за промяна на името. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разгони демонстранти от площада пред парламента. Полицията се намеси, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни и бутилки срещу служителите на реда, охраняващи парламента. 

Митингът беше организиран срещу договореното с Гърция споразумение държавата да промени името си на Северна Македония и да се откаже от претенциите си към символи и личности, които гърците считат за свои.

Недоволство срещу името Република Северна Македония имаше и на гръцка територия. Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне около 4 000 души, които се събраха близо до мястото, където беше подписан историческият договор.

По-рано през деня външните министри на Гърция и Македония подписаха историческо споразумение за новото име на бившата югославска република, която вече ще се нарича Република Северна Македония, слагайки край на близо 30-годишен спор. 

Документът трябва да бъде одобрен от парламентите на двете страни, а в Македония ще бъде организиран и референдум. Македонският президент заплашва да блокира сделката. До дни документът трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента и в Комисията за външна политика, председателствана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова парламентите на Македония и Гърция да ратифицират споразумението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама