Отпускат 7 млн. лв. за ученически стипендии

15:10, 18 юни 18 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български ученици от професионални гимназии, които полагат практики в различни фирми в сферата на информационните технологии, туризма, строителството. Това съобщиха днес от просветното министерство. Парите са по проект "Ученически практики" на Оперативна програма "Наука и образование" и възлизат на 7 млн. лева, съобщи БНТ.

Целта е учениците да влязат в реална работна среда. В проекта участват над 2 200 различни фирми. Учениците трябва да отработят по 240 часа след учебните занятия като приоритетните направления в момента са - туризъм, земеделие, търговия.

Над 1600 ученици вече са приключили практиките си, а около 900 дори са получили и възнагражденията си. Голяма част от учениците ще бъдат ангажирани през лятото, а проектът ще приключи през ноември тази година. По старата оперативна програма над 1300 ученици са останали на работа във фирмите.

"Желание за участие в проекта са заявили общо 326 професионални гимназии и училища с паралелки, които осигуряват професионално обучение. И целта на този проект е да бъде повишен броят на учениците в професионалните училища, адаптирането им към професионалното образование и към пазара на труда", отбеляза Деница Сачева, зам. министър на образованието и науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама