Всеки трети българин е в риск да попадне в ръцете на колектори

16:05, 21 юни 18 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти всеки трети българин е имал непогасени сметки и задължения в края на 2017 г. Това показват данните на Евростат за просрочените плащания на европейците. Става въпрос за просрочена ипотека, неплатен наем или сметки за битови услуги, месечни плащания на лизинг.

В Европейския съюз единствено гърците изпитват повече затруднения от нас при погасяването на задълженията си, показват още данните. Близо 48% от гърците са имали  просрочена  ипотека, неплатен наем или други непогасени сметки, показва анализът на Евростат. След тях са били българите  с 34%, на трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

През 2017 г. средният дълг на човек у нас се увеличил двойно - над 900 лева. За  сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв. Също така през миналата година 1,8 млн. души са били в графа кредитополучатели. Забавените плащания или необслужвани такива в края на 2017 г., са били както следва - по потребителски заеми - над 800 млн. лв., по ипотеки - близо 1 млрд. лв.

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови кредити и за лавинообразното задлъжняване на потребителите. За съжаление тази тенденция ще продължи и през тази година, сочат наблюденията на Комитета за защита на потребителите. Причината за това е, максимално улесненият достъп за гражданите желаещи да получат пари назаем чрез изключително агресивна реклама и готовността на кредитните институции да отпускат пари на лица с лоша кредитна история. Често този тип заеми се вземат, за да се купят среден или дори евтин клас мобилен телефон, таблет, компютър или телевизор, които обаче в последствие при изплащането на кредита се оказват многократно по-скъпи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама