НАТО се събира на двудневна среща в Брюксел. Тръмп предрече тежки разговори

08:00, 11 юли 18 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО започва днес в Брюксел.

В българската делегация, ръководената от президента Румен Радев, участват заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, както и други представители на президентската администрация и изпълнителната власт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е в Брюксел, като на път за там отново поиска съюзниците да увеличат военните си разходи. Тръмп обвини някои страни от НАТО, че от години не отделят достатъчно средства за военни разходи и намекна, че биха могли да възстановят на САЩ неизвършените си плащания, които по думите му е поел Вашингтон. 

"Много страни от НАТО, които се предполага да браним, не само не спазват ангажимента си от 2 процента, което си е малко, но от години не извършват плащания. Ще възстановят ли те разходите на САЩ?", написа в Twitter той, имайки предвид ангажимента страните от НАТО до 2024 г. да започнат да отделят 2 процента от своя БВП за военни разходи.

Четири натовски страни вече отделят поне 2% от своя БВП за отбрана - САЩ, Великобритания, Гърция и Естония, а четири други - Литва, Латвия, Полша и Румъния ще постигнат тази цел до края на тази година, увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Този дисбаланс се приема с недоволство от Тръмп, който смята за анормално страна, като например Германия, която е най-голямата европейска икономика, да отделя за отбрана само 1,24% от своя БВП. Президентът на САЩ по-рано предупреди, че форумът на НАТО в Брюксел може да премине в напрегната обстановка и дори допусна, че срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да премине по-леко.

Форумът по програма ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29”, по време на което държавните и правителствени ръководители ще обсъдят актуални въпроси от дневния ред на Алианса – елементите от възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, адаптираната Командна структура на Алианса, справедливото споделяне на разходите и укрепването на трансатлантическата връзка.

Централно място в дневния ред на темата ще заеме въпросът по общата съгласуваност на множеството дейности, утвърдени още на срещите в Уелс (2014 г.) и Варшава (2016 г.), както и новите инициативи по отношение на цялостната адаптация на организацията.

Срещата ще продължи с паралелни работни вечери във формат съответно „Държавни и правителствени ръководители“, „Министри на външните работи“, „Министри на отбраната“. На работната вечеря на министрите на отбраната на НАТО ще бъдат обсъдени конкретни направления на дейностите по съгласуваността на цялостния потенциал за възпиране и отбрана на Алианса.

На втория ден от форума ще се проведат съвместно заседание на Северноатлантическия съвет с държавните глави на Украйна и Грузия, както и заседание със страните, участващи в мисиs „Решителна подкрепа“ в Афганистан.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама