Тръмп: Германия е заложник на Русия

12:05, 11 юли 18 / Свят 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Германия обогатява Русия чрез газовите сделки, а ние плащаме вноски в НАТО в пъти по-високи, за да защитаваме Европа именно от нея“, заяви американският президент Доналд Тръмп на двустранна среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на НАТО.

„Тъжно е, когато Германия се забърква в сделки с газ и петрол с Русия… Германия е пленница на Русия, защото получава прекалено много енергия от Русия“, каза Тръмп, визирайки газопровода „Северен поток“ между двете страни по дъното на Балтийско море, чийто капацитет Берлин и Москва планират да удвоят.

„Предполага се, че ние ви пазим от Русия, а Германия ѝ плаща милиарди всяка година. Ние защитаваме Германия, Франция и всички тези страни, а много от тях строят газопроводи с Русия и също наливат милиарди в нейния бюджет“, каза Тръмп, изненадвайки с думите си шефа на НАТО.

Президентът на САЩ посочи, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е в ръководството на газопреносна компания и че 70 на сто от Германия се контролира от руските доставки на газ.

„И ми казвате, че това е в реда на нещата? Аз пък мисля, че не. Смятам това за нещо много лошо за НАТО и по този въпрос трябва да се разговаря с Германия. Още повече, че Германия внася в НАТО малко над 1 процент от своя БВП, докато САЩ – 4,2 на сто и то при доста по-висок брутен вътрешен продукт. Това също не е правилно. Германия е богата страна и може да си увеличи вноската още утре без проблем. Трябва да направим нещо, защото така не може повече да продължава", каза Доналд Тръмп.

„НАТО е съюз на 29 страни членки, в които има разногласия и едно от тях са газовите проекти на Германия с Русия. Важно е обаче, че въпреки тези различия сме могли да се обединим, за да се защитим. Обединени сме по-силни. Това научихме от две дойни, както и от Студената война", отговори Столтенберг. Той беше прекъснат от Тръмп с репликата: „Как може да сте заедно, когато една страна получава енергията именно от тази, от която ви защитаваме. Вие просто правите Русия по-богата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама