Акцент на деня: Ще ми отговорите ли?

17:30, 14 фев 20 / Политика 25 3394 Даяна Дюлгерова

Президентът Румен Радев очаква ясни и конкретни отговори на запитванията, които отправи в четвъртък към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Въпросите на държавния глава са следните:

  1. Каква е връзката между премиер и главен прокурор?
  2. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени (ДАНС) са послушвали и разработвали президента и то в грубо нарушение на закона?
  3. Ако е знаел, защо е допуснал закононарушението?
  4. След като всяка сряда премиерът привиква главния прокурор и председателя на ДАНС да „преборват“ контрабандата, дали не се и преборват неудобните?
  5. Защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице?
  6. Как тези бдителни служби по отношение на държавния глава „проспаха“ водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта?

Президентът очаква от главния прокурор да обърне внимание на санирането и оградите по границата, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство и мобилните инсинератори.

Борисов забрани на министрите да се месят в сагата с президента

Все още официални отговори от Министерски съвет и прокуратурата няма. Премиерът Бойко Борисов обаче, който присъства на Международна конференция за сигурност в Мюнхен, коментира пред журналисти, че няма достъп до СРС-тата и не иска да бъде замесван по никакъв начин.

"Когато партията на Радев ме подслушваше и ме записваше, аз не обвиних никого. Как си го представяте – ще дойде ДАНС да ми каже, ще подслушваме президента и аз ще го разреша. Абсурд. Даже нещо повече - като разбрах, ми стана крайно неприятно, защото това пречи на стабилността", коментира Борисов.   

Сагата с подслушването на Радев отекна и в парламента. Антон Кутев от БСП не пропусне да попита дали Бойко Борисов е знаел за подслушването. Скандалът избухна, след като преди няколко дни левицата са депозирали въпроса към министър-председателя, но на председателки съвет Народното събрание се е решило, че премиерът няма никакви правомощия в тази сфера, освен координационни функции спрямо службите. Затова и въпросът изобщо не е попаднал в дневния ред на парламентарния контрол. Червените отговориха с упрек, че има двоен аршин спрямо тях и поискаха да им се даде списък с теми, по които Борисов да бъде питан.

До драматичните събития се стигна след като в края на януари главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента. Обвинител № 1 поиска да знае точната дефиниция на „държавна измяна“ и от начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил престъпление. Румен Радев от своя страна поиска конкретни мотиви от държавното обвинение. Прокуратурата побърза да конкретизира и пусна СРС записи от разследване на опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ, свързана със съпругата на президента Десислава Радева.

Десислава Радева коментира записите на президента

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани