Руски телескоп ще проучва наличието на живот във Вселената

19:40, 18 юни 19 / Култура и наука 25 161 Topnovini
1
2
3

Руската астрофизична космическа обсерватория "Спектр-М" (проект "Милиметрон"), освен основната си задача, ще изследва възможностите за възникването на живота във Вселената, съобщи шефът на Астрокосмическият център на физическия институт /АЦФИ/ към Руската академия на науките Дмитрий Новиков, предаде БГНЕС.

"Втората важна цел в изследването на проекта „Милиметрон” е появата на живот във Вселената. В обхвата, в който ще бъдат наблюдавани обектите в небесната сфера, попадат голям брой молекулярни линии на сложни молекули, т.нар. пробиотици, без които съществуването на живота, поне във вида в който ни е познат до момента не би бил възможен”, каза ученият на пресконференция в Москва.

Новиков добави, че благодарение на проекта, учените ще могат да изучават протопланетни дискове, някои екзопланети, атмосферите на тези планети и планети от Земен тип.

Проектът „Милиметрон”, разполагащ с 10-метров космически телескоп, е предназначен да изследва различни обекти във Вселената в милиметровия и инфрачервен диапазони. С негова помощ учените очакват да получат данни за глобалната структура на Вселената, структурата и еволюцията на галактиките, техните ядра, звезди и планетни системи, космическия прах, както и органичните съединения в пространството, както и за обектите със свръхсилни гравитационни и електромагнитни полета.

През юни 2018 г. вицепрезидентът на Руската академия на науките Юрий Балега съобщи, че стартирането „Милиметрон” ще започне след 2030 година, въпреки че първоначално се е смятало това да стане през настоящата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани