Изложба представя Балканското археологическо наследство

17:10, 17 юли 19 / Култура и наука 25 486 Topnovini
1
2
3
4

В Созопол беше открита археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето“, предаде БГНЕС. Изложбата е подредена в Центъра за местни занаяти и изкуство и се организира по повод 10 годишния юбилей на Фондация „Балканско наследство”.

Изложбата включва повече от 300 археологически артефакта (от праисторическата епоха, класическата античност и средновековието), открити и реставрирани по време на съвместни археологически проекти и полеви школи, реализирани на територията на България в сътрудничество с Регионален исторически музей гр.Варна, Регионален исторически музей гр. Пазарджик, „Музеен център” гр. Созопол и Археологически музей гр. Септември.

Организаторите се надяват да привлекат вниманието на широки кръгове от българската културна общественост, с цел популяризиране на националното културно наследство и добрите практики в неговото изучаване и опазване.

„Изложбата започна в Септември, сега продължава в Созопол, ще продължи през София, Варна и Пазарджик, тя е събрала най-доброто, което всъщност, благодарение на фондацията като проекти за консервация и реставрация, благодарение на школи за проучване археология и консервация и реставрация и научни изследователски проекти, беше открито или консервирано в с различна степен с помощта на наши партньори, с помощта на наши студенти, с помощта на наши дарители, и това всъщност е една малка част от постигнатото, което искаме да покажем на обществеността в България. И да покажем, че с общи усилия можем да постигнем много- не е нужно да се оплакваме, че нещата не се случват можем сами да ги случим“, разказва председателят на Фондация "Балканско наследство" Иван Василев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани