Претоварената сонда на НАСА изпуска пробите си в космоса

09:50, 24 окт 20 / Култура и наука 25 1542 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Сондата OSIRIS-REx успешно се спусна тази седмица до астероида Бенну и взе материал от повърхността му на 320 милиона километра от Земята, но сега се оказва, че вратата на препълненият контейнер с пробите е останала отворена и те падат обратно в космоса.

Исторически успех: НАСА взе проба от астероид

Причината е, че специалният уред е уловил повече материал и камъче пречи на херметичното затваряне. Представители на НАСА съобщиха новината, цитирани от „Дневник“, след като са получили първите снимки след уникалната операция и на тях се вижда как около апарата се носят изпуснати парченца.

Количеството е около 100 грама - огромно спрямо досегашните подобни опити - но ако не бъде затворено в контейнера, под въпрос е основната цел да бъдат доставени пробите на Земята. Това все още не означава, че учените няма да де получат своите парчета от Бенну - екипът на НАСА се фокусира върху това да прибере контейнера в капсулата за обратно пътуване, вместо да се опитва да затвори вратичката.

Така се разчита и на загуба на по-малко материал, но колко точно е събран и ще стигне до лабораториите, ще разберем през 2023 г.

Апарат на НАСА ще вземе проба от астероид

Имаше техническа възможност за поне още едно спускане до астероида, но при новата ситуация тя няма да се използва. Започва подготовка за старта към Земята, който е планиран за март 2021 г.

"Честно казано, не можеше да проведем по-успешен експеримент, но станахме жертва на собствения си успех", каза Данте Лорета от проекта OSIRIS-REx.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!