Мъж с камион изпочупи буквите на Сатиричния театър

11:55, 07 окт 22 / Култура 25 2664 Шрифт:
Ирина Иванова

Счупиха буквите на Сатирата в София. За това алармира директорът на театъра Калин Сърменов със свой пост във Facebook.

„Вече години наред се борим да докажем, че може да се мисли и работи у нас по друг начин, и все някой ще ни напомни, че сме племе което руши, мрази, не обича и не пази, и не зачита….ама нищо. После защо ни е гаден животът! Не той, ние сме гадни. Сами сме си виновни за всичко“, написа той.

Актьорът цитира и стих от великият Валери Петров от Японският филм:

……докрай, додето разцъфтите,

 ще мъкнем влагата към вас!“.

Попитан от един от потребителите в социалната мрежа, дали няма видеокамери, които да са заснели вандалския акт, Сърменов отговаря, че има и от театъра са наясно как е станало това, без да дава повече подробности.

Пред Нова телевизия днес Сърменов разказа за инцидента. Той се е случил вчера по обяд. Жена от екипа на театъра е видяла как камион чупи буквите над входа му. Не е ясно все още дали действието е било умишлено, но по думите на директора на Сатиричния театър подобно нещо се случва вече за трети път. Всеки път подавали сигнали в полицията. Резултат обаче досега нямало. „Имахме репетиция и една колежка дойде доста развълнувана. Спряла е пред средството, с което е извършено това – камион. Адвокати, застрахователи – всички се задействаха вчера, обясни още той.

По думите му камерите за видеонаблюдение още не са прегледани. „Надявам се с общите усилия на адвокатите и застрахователите да постигнем резултат”, каза Сърменов. „Човекът го знаем”, обясни той и отбеляза, че мъжът първоначално отричал, след това съжалявал.

По сметки на Сърменов възстановяването на буквите ще струва над 10 000 лева.

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ е уникален културен феномен със значително влияние и специално място в театралния живот на страната. Основан през 1956 година, той е сред най-популярните, обичани и свободомислещи театри в София. Тук зрителят винаги се чувства желан и близък събеседник, приятел. Хуморът – силата на този театър – сближава хората, кара ги да се чувстват като общност, която чрез изкуството намира сили да преодолее трудностите на битието.

Като единствен жанров театър в България, той е ценно естетическо богатство. Свързан е с дейността на знаменити актьори, драматурзи, режисьори, музиканти, художници. Български интелектуалци от най-висока класа са формирали естетическите му критерии. Създават уникалния му портрет и са го превърнали в любимец на публиката. Наред с българските таланти тук са създавали спектакли и режисьори от Русия, Румъния, Чехия, Сърбия, Франция.

Именно в Сатирата са работили едни от най-големите български звезди на театъра и киното: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други. Днес престижното име на Сатирата успешно се защитава от нова генерация театрални таланти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама