Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

20:20, 10 дек 19 / Любопитно 25 2217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в магазините, червените обикновено са най-търсени. Но, както изглежда, червените ябълки вероятно ще изчезнат от пазара скоро, а за това са виновни климатичните промени, съобщи ВВС, цитирана от БГНЕС.

Нов сорт ябълки могат да стоят в хладилника една година

Цветът на ябълката идва от нивата на експресия на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни в Нова Зеландия, обясни, че набор от ензими работи заедно за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират протеина, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората.

За да се получи напълно червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се добие червена ябълка, установяват фермерите.

Какво да ядем по време на Коледните пости?

Вече има все по-малко и по-малко видове, а често на пазара се използват добавки, за да придадат на ябълките изкуствен цвят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама