Кръстиха астероид на името на българка

18:40, 17 юни 21 / Любопитно 25 2139 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Запомнете това име, защото вече е известно дори и в Космоса - Росита Кокотанекова. На нея беше кръстен астероид, открит през 1998 година. А коя е Росита? Разказва Дилян Калчев.

Росита Кокотанекова е млад изследовател и астрофизик. Родена е през 1991 година в Хасково, а астероидът с нейното име е открит 7 години по-късно. Завършва училище в България, но след това заминава за Германия, където учи висше и защитава докторантура. Интересът ѝ към професията идва по семейна линия.

И двамата ми родители са астрономи и работят за популяризиране и преподаване на тази наука. С тях започнахме да ходим по наблюдения, още преди да си спомням. След това в училище продължих да се занимавам с физика, с точни науки и с астрофизика. Ходих на олимпиади, явявах се на различни конкурси и интересът ми стана по-дълбок и по-личен за мен, не само в семейството”, разказа тя пред Нова телевизия.

Бил Гейтс ще спасява света от глобално затопляне като… затъмни Слънцето

Росита бързо успява да навлезе в сферата на астрономията и вече работи мечтаната за нея професия. И то в една от най-престижните организации. „В момента работя в една от най-силните организации за изследвания в астрофизичната област. Казва се Европейска астрономическа обсерватория. Всъщност ние се занимаваме с разработване и управление на телескопи с европейско финансиране в южното полукълбо в Чили. И с тази работа имам достъп до едни от най-впечатляващите наблюдения и постижения в нашата област”, споделя тя.

На всеки три години Международният астрономически институт прави конференция, където награждава учени със значими постижения, като наименува астероиди с техните имена. Така и Росита попада в тази класация.

„Понеже в последните години се откриват хиляди астероиди на година, защото има все по-мощни и мощни телескопи, откривателите им ги даряват един вид на общността, която се занимава с изучаването на астероиди и комети. В нашия случай на една конференция, която се случва на всеки три години, хора от научната общност предлагат млади колеги, също и колеги, които са били пропуснати в миналото, за да бъдат кръстници. Има комисия, която решава дали постиженията са достатъчни, след което се обявяват тези имена”, разказва астрофизикът.

Когато изследователката вижда името си сред избраните, била изключително щастлива, най-вече заради това, че е направила родителите си горди. „Винаги съм се надявала, че ще дойде този момент, тъй като повечето от колегите, с които работя, имат тази чест. Определено е една радост за всеки. От друга страна имах късмета да бъда вкъщи с моите родители в този момент и това беше уникално преживяване, тъй като за тях е може би по-голяма гордост, отколкото за всеки друг”, смята Росита.

Въпреки, че живее далеч , тя не спира да следи развитието на България в сферата на астрономията. „Животът на един астроном в България е пълен с много предизвикателства, но и с много удоволствие. И наистина, колегите в България правят страхотни открития, страхотно усилие, за да допринасят за световната наука. Аз наистина си мисля, че в идните години България ще има шанс да се присъедини напълно в Европейската космическа агенция”, уверена е Росита. В момента тя живее със съпруга си в Мюнхен, но при всяка възможност се прибира в България.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама