Отровата на смъртоносен паяк помага за оцеляване след инфаркт

20:10, 25 юли 21 / Любопитно 25 1886 Шрифт:
Ирина Иванова

Страхът от паяци или арахнофобията е една от най-често срещаните фобии. Според ново проучване обаче нашите осемкраки приятели може да се окажат спасители на животи. Изследователи от Университета в Куинсланд съобщават, че отровата от един определен вид паяк е неразделна съставка в ново животоспасяващо лечение за жертви на сърдечен удар.

Въпросният паяк, известен официално като паякът-фуния от остров Фрейзър (K’gari), се смята за един от най-смъртоносните в света. По ирония на съдбата обаче, молекула, извлечена от отровата на този паяк, се използва за производството на нов кандидат за лекрство, способен както да предотврати увреждане от сърдечен удар, така и да удължи живота на донорските сърца, използвани за трансплантация. Авторите на изследването обясняват, че новото лекарство всъщност блокира „смъртния сигнал“, изпратен от сърцето по време на инфаркт.

Отровни паяци затвориха университетска библиотека в Мичиган

„След инфаркт притокът на кръв към сърцето е намален, което води до липса на кислород към сърдечния мускул“, казва съавторът на изследването д-р Нейтън Палпант от Института за молекулярна биология на UQ (IMB). Той обясни, че липсата на кислород кара клетъчната среда да се вкисли, което заедно изпраща съобщение за смърт на сърдечните клетки. „Въпреки десетилетия изследвания, никой не е успял да разработи лекарство, което да спира този сигнал за смърт в сърдечните клетки, което е една от причините сърдечните заболявания да продължат да бъдат водещата причина за смърт в света“, посочи д-р Палпант. Протеинът Hi1a от паяковата отрова блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето, така че съобщението за смърт се блокира, клетъчната смърт намалява и виждаме подобрено оцеляване на сърдечните клетки“, коментира още той. 

По думите му, ако бъде одобрено, това ново лекарство със сигурност ще промени играта: понастоящем няма налични лекарства, които могат да предотвратят увреждане, причинено от инфаркт. „Това не само ще помогне на стотици хиляди хора, получили сърдечен удар всяка година по света, но също така може да увеличи броя и качеството на донорските сърца, което ще даде надежда на чакащите в списъка за трансплантация“, отбелязва професор Питър Макдоналд от Института за сърдечни изследвания. „Оцеляването на сърдечните клетки е жизненоважно при сърдечни трансплантации - лечението на сърца с Hi1a и намаляването на клетъчната смърт ще увеличи степента на възможност за транспортиране на сърцето и ще подобри вероятността за успешна трансплантация“.

Ежедневни навици, които съкращават живота ни

Според д-р Нейтън Палпант за хората, които буквално са на прага на смъртта, това може да промени живота им. Тези констатации се основават на по-ранната работа на друг от съавторите на изследването, професор Глен Кинг, който преди това е открил малък протеин в отровата на паяка-фуния от остров Фрейзър (K'gari), способен да подобри възстановяването при оцелелите след инсулт.За жертвите на сърдечен удар нашето виждане за бъдещето е, че Hi1a може да се прилага от Спешна помощ в линейката, което наистина би променило здравните резултати от сърдечни заболявания“, продължава той. „Това е особено важно в селските и отдалечени части на Австралия, където пациентите и лекуващите болници могат да бъдат отдалечени - и когато всяка секунда е от значение“.

Тези открития също могат да помогнат при прехвърлянето на донорски сърца за сърдечна трансплантация. Изглежда, че лекарството/протеинът може да улесни транспортирането на донорските сърца на по-големи разстояния, като по този начин увеличава мрежата както на донори, така и на реципиенти.

Продължавайки напред, изследователите се надяват да започнат клинични изпитвания върху хора както за инсулт, така и за сърдечни заболявания след около две до три години, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама