Япония призова младите хора да пият повече

20:10, 18 авг 22 / Любопитно 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова

Младите хора в Япония са доста трезви - нещо, което властите се надяват да променят с нова кампания.

Младото поколение пие по-малко алкохол от родителите си - ход, който е засегнал данъците върху напитки като саке (оризово вино). Затова националната данъчна агенция се включи в национален конкурс за идеи, които да обърнат тенденцията.

Кампанията „Саке вива!“ се надява да предложи план, който да направи пиенето по-привлекателно - и да стимулира индустрията.

Конкурсът приканва младежите на възраст от 20 до 39 години да споделят своите бизнес идеи, които да дадат тласък на търсенето сред техните връстници - независимо дали става въпрос за японско саке, шочу, уиски, бира или вино.

Групата, която провежда конкурса за данъчния орган, твърди, че новите навици - отчасти формирани по време на пандемията от ковида - и застаряващото население са довели до спад в продажбите на алкохол, съобщи БГНЕС като се позовава на Би Би Си.

Тя иска от участниците в конкурса да предложат промоции, брандиране и дори авангардни планове, включващи изкуствен интелект.

Японските медии твърдят, че реакцията е била смесена, като някои от тях са критикували предложението за популяризиране на нездравословен навик. Но други са публикували странни идеи онлайн - като например известни актриси, които „играят“ като хостеси с виртуална реалност във виртуални клубове.

Участниците трябва да представят идеите си до края на септември. След това най-добрите планове ще бъдат разработени с помощта на експерти, преди окончателните предложения да бъдат представени през ноември.

На уебсайта на кампанията се казва, че пазарът на алкохол в Япония се свива, а за това допринасят и по-възрастните демографски показатели в страната - наред с намаляващата раждаемост.

Последните данни на данъчната агенция показват, че през 2020 г. хората са пили по-малко, отколкото през 1995 г., като броят им е намалял от 100 литра седмично на 75 литра. Данъчните приходи от облагането на алкохола също са се свили през годините. Според вестник „The Japan Times“ през 1980 г. те са съставлявали 5 % от общите приходи, а през 2020 г. са едва 1,7 %.

Световната банка изчислява, че почти една трета (29 %) от населението на Япония е на възраст 65 и повече години - най-високият дял в света.

Притесненията относно бъдещето на сакето не са единственият проблем, който се поставя пред японската икономика - съществуват притеснения относно предлагането на по-млади кадри за определени видове работа, както и относно грижите за възрастните хора в бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама