Какво се случи в парламента извън обективите?

16:00, 15 апр 21 / Новият парламент 25 3518 Шрифт:
Цветилена Симеонова

45-ото Народно събрание официално встъпи в длъжност и всички видяхме и чухме новите депутати. Какво обаче остана извън официалните речи и изяви и далеч от обективите на камерите? Понякога случващото се на заден план може да говори повече отколкото предполагаме.

Промяна на манталитета: На работа с метро и автобус

Любопитните моменти започнаха още от сутринта, когато група депутати решиха в първия си работен ден да дойдат не с частен лъскав автомобил, а… с метрото. Народните представители на „Зелените“ – част от „Демократична България“, начело с Борислав Сандов си публикуваха снимка от подземната железница. „Това е знак за промяна в манталитета“, посочват те.

Представителите на „Има такъв народ“ пък пристигнаха с автобус. И с еднакви маски на лицата те влязоха в парламента през парадния ход, като поздравиха с аплодисменти протестиращите отпред граждани.

Кой до кого седи

Безспорно разположението на депутатите в пленарната зала и непринудените разговори по време на почивките не трябва да се подминават с лека ръка. Още преди заседанието направи впечатление присъствието на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов до представителите на „Има такъв народ“. Известно време той разговаря с Тошко Йорданов, което може да се чете като възможност за бъдещи общи действия. И това не е неочаквано, още повече, че „Демократична България“ неведнъж са заявявали, че са готови да управляват с партията на Слави Трифонов. От там обаче все още мълчат.

Снимка: БГНЕС

Интересно е и разположението на партиите на столовете, въпреки че бяха в старата сграда на Народното събрание. Напълно възможно е обаче тя отново да стане основна. „Демократична България“ заемат мястото на „Обединени патриоти“ от предишния парламент. Хората на Слави Трифонов пък седят рамо до рамо с Мая Манолова и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“, с които също се очаква обща анти-ГЕРБ коалиция.

Разбира се, имаше и нарушители на противоепидемичните мерки. Някои от новите депутати явно решиха, че не е нужно през цялото време да носят маски в пленарната зала. Сред тях бяха Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Носенето на предпазни маски бе една от темите, заради която често прехвърчаха искри в предишния парламент – тогавашният зам.-председател Валери Симеонов редовно се караше на Павел Шопов от „Атака“, че не е с покрито лице, спираше му микрофона и го наказваше.

Игнор за президента


Снимка: БГНЕС

Впечатление направи и тоталният игнор, който депутатите на ГЕРБ демонстрираха спрямо президента Румен Радев. При обръщението му към народа в началото на заседанието единствените, които не го аплодираха и не станаха на крака, бяха депутатите на ГЕРБ (с някои изключения). А в изказването си Десислава Атанасова съвсем целенасочено се обърна с уважение към всички присъстващи лица, включително и към президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), с изключение на Румен Радев и Илияна Йотова.

До къде стигнахме с дигитализацията? – До никъде!

Заради карантина няколко новоизбрани депутати – сред които и Слави Трифонов, трябваше да положат клетва дистанционно. Имаше обаче проблеми с всичко – и с връзката, и със звука, и с картината. При някои от депутатите връзката с интернета беше толкова забавена, че те се изправиха на крака на химна сигурно половин минута, след като беше пуснат в залата. Ако можем от това да направим извод докъде сме стигнали по процеса на дигитализация, то отговорът е – до никъде.


Снимка: БГНЕС

Не пак, а отново дребни заяждания, караници и скандали

Още от първия ден на новия парламент станахме свидетели на познатите ни отпреди дребни заяждания, караници и скандали. Новите народни представители не пропускаха да се заяждат помежду си за всичко възможно. По време на изказванията често се чуваше грозно хихикане и суфлиране от депутатските банки, както и размяна на ухилени погледи над маските и подмятания.

От ГЕРБ например не успяха да се въздържат да не се заядат с „Има такъв народ“ заради липсата на лидера Слави Трифонов. Той не се включи онлайн при гласуването за нов председател на парламента, което накара Тома Биков да отбележи от трибуната, че е „избягал от работа“. „Той не е избягал, а е болен от коронавирус“, отговори му Ивайло Вълчев.

Шоуто на Мика Зайкова

Въпреки че не балет „Магаданс“ откри парламента, заседанието си имаше друга „звезда“ - 79-годишната Мика Зайкова от партията на Слави Трифонов, на която заради достолепната възраст се падна честта да открие заседанието и да го води до избора на председател. Нейното чувство за хумор, самоирония и добронамереност веднага спечелиха одобрението на хората в социалните мрежи.


Снимка: БГНЕС

Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, посочи тя. А когато прочете съобщението, че премиерът Бойко Борисов е подал писмено оставката на кабинета си, тя чистосърдечно отбеляза: „Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“.

При едно от поредните преброявания с вдигане на ръка, което затрудняваше квесторите, пък се оказа, че има грешка при сметките. Тогава Зайкова без колебание взе всичко в свои ръце и смело заяви: „Почвам аз да сме́там“.


Снимка: БГНЕС

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама