Йордан Арабаджиев за трагедията в Есекс: Много е рисково да возиш хора в хладилно ремарке

19:55, 23 окт 19 / Общество 25 1654 Topnovini
1

''Пристанището Холихед, от което се предполага, че е влязъл камионът във Великобритания, е със слаб граничен контрол'', това заяви пред bTV изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

''Ясно е, че тук става въпрос за схема, която според мен е направена от британски граждани. Мога да ви кажа, че местата, където се крият мигрантите са всевъзможни, дори има случай, в който се бяха скрили извън превозното средство – на пода под ремаркето'', каза той. 

Акцент на деня: ''Филм'' на ужасите в Есекс

''Това, което видях в конкретния случай е, че ремаркето е хладилно и вози на температурен режим. Този тип превозни средства са обект на по-нисък контрол, тъй като в хладилно ремарке на минусов режим е много вероятно да не стигне въздуха на толкова хора'', подчерта Арабаджиев.

Той поясни, че дори и охладителната система да е изключена тези ремаркета са херматизирани и според него трагедията се е случила от незнание.

МВнР: Борбата с трафика на хора е приоритет за правителството

„Много е рисково да возиш хора в хладилно ремарке. Тези ремаркета не са като при обикновените камиони, които са с брезент и оттам дори и да усетят, че не им стига въздухът, могат да го разкъсат. Тук няма откъде да влезе въздух и близо 40 души, дишайки в този контейнер, няма как да издържат много".

Попитан какво е мотивирало ирландската гражданка да регистрира камиони в България, Арабаджиев обясни, че причината е в по-ниските данъци.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 214 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.