Кристиян Бойков обвини държавни служители в теглене на пиратски софтуер и порнография

20:50, 06 дек 19 / Общество 25 2197 Topnovini
1

Държавни служители от няколко министерства масово теглили нелицензиран софтуер и файлове за възрастни на работните си места.

Тази информация изнесе Кристиян Бойков - компютърният специалист с обвинение по делото за масово изтичане на лични данни от НАП, съобщава bTV. 

Бойков се позовава на оторизирана компания за следене на торенти из цял свят. Засегнатите държавни ведомства отричат това да е възможно.

Шефът на „ТАД Груп“ остава за постоянно в ареста

Следите кой какво е теглел от интернет, според Бойков, се съдържат в програмата „Битторент”. Данните се складират от оторизирана фирма, която законно наблюдава над 2 млн. уникални торента.

Бойков прави извадка от тях за последните 30 дни и засича адреси на компютри на държавни институции като Агенция „Информационно Обслужване”, Министерство на транспорта и на отбраната.

След запитване на bTV, от Министерството на отбраната отговориха, че имат право да ползват софтуер, утвърден с договори на Mинистерския съвет, а всеки друг е забранен. От Министерството на транспорта написаха, че имат ограничение и не могат да ползват торент програми. От Държавната агенция по електронно управление обещаха да проверят случая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани