Съдът развърза ръцете на МРРБ за големи плащания

15:23, 11 авг 22 / Общество 25 1789 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Плащания за стотици милиони левове, които предстои да бъдат направени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, ще стават без разрешение от служебния премиер. Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС) по повод жалбата на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов срещу заповедта на Кирил Петков, който забрани на Караджов, пътната агенция и ВиК Холдинга да извършват плащания над 900 000 лв.

Официални аргументи за налагането на забраната в заповедите на Кирил Петков нямаше, но нееднократно той обяви, че целта е да бъдат прекратени порочни практики в пътното строителство, пише Mediapool.

Караджов обяви, че ще се съобрази със заповедите на Петков, но в същото време ги обжалва пред ВАС.

В началото на август ВАС излиза с определение, в което посочва на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), че жалбата за спиране на действието на заповедта на премиера е спряла да действа в момента на обжалването ѝ в началото на юли. Това на практика отваря широко вратите на ръководството на пътната агенция да се разплаща с фирмите за извършените дейности.

Караджов обвини Петков за спрените поръчки на АПИ

Преди дни пред бранша служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че около 200 млн. лв. от претендираните от компаниите 720 млн. лв. могат да бъдат платени. Освен това предстои да бъде платено и за строителството на първите три лота на магистрала „Хемус“, както и за скоростния път Видин - Ботевград, по думите на арх. Шишков.

Кирил Петков издаде двете заповеди, след като Караджов поиска допълнително още 4 млрд. лв. за пътища при актуализацията на бюджета, което беше една от причините за падането на правителството, и след направените смени в ръководството на „Автомагистрали“.

От края на май изпълнителен директор на държавната компания е счетоводителката Людмила Василева. Тя е била в управителните съвети първо на Общинска банка в периода 2014 - 2018 г., а след това и на „Инвестбанк“ в периода 2020 - 2021 г., преди да оглави през май 2022 г. държавната компания „Автомагистрали“.

Караджов твърдеше, че не е направил нито едно голямо плащане към пътния бранш, докато е бил министър. Единственото изключение е преводът на около 650 млн. лв. за извършени ремонти през минали години, съгласно решението на парламента от април 2022.

След встъпването си в длъжност арх. Шишков потвърди, че за последните седем месеца пътните фирми не са получили нито лев за строителството на магистрала „Хемус“ и пътя Ботевград - Видин. Той обеща, че тази работа ще бъде разплатена на бранша.

Тази година МРРБ е с рекорден бюджет от 2.5 млрд. лева и пари за плащанията има.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама