Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история

08:16, 20 авг 19 / Политика 25 1395 Topnovini
1

Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас, пише desebg.com

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир ВЪлчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

За руското правителствено издание обаче не е това новината. Авторът на публикацията Александър Саможнев е посочил, че „Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат преписани”.

Това е новина, но от 25 юни, когато министър Вълчев обяви, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат множество корекции.

„По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише още официалният печатен орган на правителството на Руската Федерация, чиято статия беше разпространена у нас от агенция „Фокус”.

И това е фалшива новина, тъй като руското издание по никакъв начин не информира, че в учебниците е поместена липсващата дотогава информация, че тоталитарният режим на БКП е осъден като престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 г.

Цялата новина вижте тук

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани