ЦИК прие указания за прилагането на уседналостта

17:25, 20 авг 19 / Политика 25 1270 Topnovini
1

Централната избирателна комисия прие с решение указания за прилагането на уседналостта, това съобщи БНР.

В изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони, насрочени за 27-и октомври, право да избират и да бъдат избирани имат гражданите, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място. 

ЦИК: Омбудсманът не ни е надзорен или контролен орган

Уседналостта се отнася както за кандидатите в изборите, така и за избирателите. По смисъла на Изборния кодекс това означава българските граждани да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата шест месеца преди провеждането на изборите - или 26 април тази година.

Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 26 април, имат право да гласуват по предишен адрес.

ЦИК: До шести септември ще бъдат назначени общинските избирателни комисии

ЦИК указва, че се гласува само веднъж по постоянен или по настоящ адрес. За да се гласува по настоящия, избирателят трябва да подаде заявление до общинската администрация по настоящия си адрес в срок до 12 октомври 2019 година, след което ще бъде заличен от избирателния списък по постоянния си адрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани