Радан Кънев: Само Слави Трифонов може да поеме ангажимент от името на партията си

16:15, 25 юли 21 / Политика 25 2451 Шрифт:
Ирина Иванова

Без политически преговори парламентаризмът се обезсмисля. Българската политика трябва да влезе в линията на търсене на съгласие по основните необходими реформи. Без това много трудно ще вървим напред, колкото и да си даваме сметка, че в новия парламент ГЕРБ и ДПС биха могли да блокират множество реформи. Това заяви евродепутат от „Демократична България“ в групата на ЕНП Радан Кънев в ефира на БНР. 

Радев ще връчи мандата, когато партиите се разберат

Той подчерта, че основна задача на 46-ото Народно събрание е да върне самочувствието на парламента като върховен орган в държавата, защото „ако всеки път търсим вариант за лесния диктат, затъваме повече в това, в което сме затънали“. 

Кънев отбеляза, че няма да бъде спокоен, докато не види споразумение, с което да се е ангажирал лидерът на партията победител - „Има такъв народ“Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на партията „Има такъв народ“ и нейните многобройни избиратели, е лидерът ѝ Слави Трифонов. Това е една много ясно структурирана лидерска формация. Но дори, когато формацията не е лидерска, точно това е тежестта на лидерството в политиката. ... Ако подписът не е на Трифонов, за мен ще донесе безпокойство и несигурност в съдбата на това споразумение, което е подписано“.

Ревизираният План за възстановяване е готов

Според евродепутата бъдещото политическо споразумение за управление на страната трябва да включва темите за Плана за възстановяване и устойчивост и за новата климатична политика в ЕС. „Всяко друго решение ще означава, че управлението е безотговорно към гражданите на България и че ще бъде безпомощно в преговорите в рамките на Европейския съюз“.

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока

Радан Кънев потвърди становището на „Демократична България“ за смяната на главния прокурор Иван Гешев, като подчерта, че по сегашната конституционна уредба изборът на нов обвинител номер едно ще бъде направен от Висшия съдебен съвет, то гаранциите, че няма да се повтори ситуацията досега, са в нов състав на ВСС.

По думите на евродепутата идеята на „Има такъв народ“ за пряк избор на главния прокурор е неприемлива и популистка. „Това е идея, която дори „Демократична България“ да приеме (Кънев уточни, че изключва да бъде приета тази идея от ДБ - б.р.), аз не мога да приема - като юрист, като политик, като отговорен гражданин. Възможността някакъв популистки лидер в даден момент, благодарение на юридическо образование, с купена диплома от неназован университет, да се окаже главен прокурор на републиката, това е риск, който едно общество не може да поеме“.

Той изрази и разочарование от Доклада на ЕК за върховенството на закона в страната ни. Според него „няма особен смисъл от докладите, ако те не са обвързани с някакъв политически инструмент, с който правителствата да се съобразяват“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама