„Политкаст“ еп. 9: За повратностите на софийската съдба

10:00, 14 сеп 21 / Политкаст 25 1168 Шрифт:
Симеон  Иванов

През вековете София е била тракийска, римска, византийска, славянска, българска и османска, а градът се е казвал Сердонполис, Сердика, Средец, Триадица. София има древна и много дълга история, която си заслужава да се познава в дълбочина, а една идеална за тази цел книга е „София: от древността до нови времена“, чийто автор е Магдалина Станчева, наричана още археологът на София.

Тя е човек с невероятен принос в популяризирането на софийската история и опазването на културно-историческото наследство на София по времето на комунизма, когато активно се бори за запазването на ротондата „Св. Георги“, църквата „Света Петка Самарджийска“, части от крепостните стени и кулите до Ларгото и други обекти.

Книгата е увлекателен разказ за миналото на София, за най-важните събития в развитието на града още от времената преди римските легиони трайно да се настанят в земите на сердите. В книгата ще откриете много за трансформациите на София в различните епохи, ще прочетете за години на просперитет и развитие и такива на разрушение и деградация. Ще се запознаете и с важни детайли, имена и събития от историята на града, а освен, че четивото се чете лесно и е под 200 страници, е изпълнено с илюстрации на артефакти и старини, а авторката демонстрира специален афинитет към религиозното и християнско наследство на града.

Цялото представяне на книгата чуйте във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама