София с по-голям бюджет от предвидения

14:30, 25 фев 21 / София 25 1140 Шрифт:
Ирина Иванова

Бюджетът на Столична община за 2021 година получи одобрението на местния парламент. След обществени обсъждания, дебати в комисиите на съвета, постъпили предложения от различните политически групи, както и очаквани над 6 млн. лева повече постъпления от данъците върху недвижимите имоти, имотните сделки и превозните средства, се залагат и повече приходи и преразпределяне на средства. Той е в размер на 1,891 млрд. лв., като от тях 5 млн. ще бъдат насочени към транспортните оператори поради утежненото им финансово състояние от COVID кризата, също така за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет. 

Бюджетът на София за 2021 година е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата COVID криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше“, заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на обсъждането на бюджета, като допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата. 

София с рекордно висок бюджет въпреки пандемията

Основният фокус на бюджета за 2021 е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

Изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции

За тази цел са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. "Т. Каблешков", довършването на ул."Филип Кутев", който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. Опълченска, отдавна очаквания ремонт на бул. "Първа Българска армия", както и ул. Кукуш, тунелите на Люлин и при НДК, бул. Скобелев, ул. Коперник и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух. Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното „ухо“ в кв. Княжево до „ухото“ на Съдебната палата.

Изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли

За тези цели са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там. Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

Подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града

Тук капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв. От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лева са парите, предвидени за събиране на битови отпадъци. Увеличението спрямо тази година е близо 6 млн. лева. 88,4 млн. лева са средствата за почистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лева повече от парите за 2020-а 12 млн. лв. са предвидени за подмяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи. Също така в момента върви процедура по ЗОП за другите отоплителни уреди – на газ, топлофициране, климатици и радиатори. През 2021 г. фокус се поставя и върху премахването на "калните точки" в града, като продължи облагородавянето им в Надежда, Овча купел и Красна поляна.

Като продължение на започналото през 2020 г. обновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са предвидени 50 млн. лв. Средствата през 2020 г. бяха намалени заради спад в приходите на Столична община, като резултат от кризата от COVID-19. За 2021 г. приоритетът е ясен и размерът на средствата е възстановен. Също така районните кметове ще разпределят още 10 млн. лв., които искат да инвестират в ремонт и изграждане на тротоари, според отчетите им.

През 2021 г. са заложени 6,2 млн. лева за улично осветление, което е с 4,7 млн. лв. повече от парите за 2020 г. Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности. В дебютната програма на Столична община - "София избира" столичани избраха проекта на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за модерни училищни тоалетни. А в бюджета са предвидени 1,5 млн. лв., за да се реализира желания от гражданите проект.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира бюджета в своята страница във Facebook, като отбеляза, че с него общинските съветници дават възможно най-адекватния отговор на кризисната ситуация. "Основните инвестиции насочваме към изграждане на пътна инфраструктура и продължаване на работата в кварталите; нови детски градини и ясли; подобряване качеството на атмосферния въздух и екологичен градски транспорт", написа той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама