Михаел Рот: Надявам се за положителен резултат за присъединяване със Северна Македония и Албания

12:37, 18 юни 19 / Свят 25 109 Topnovini
1

Германският министър за Европа Михаел Рот заяви, че стратегията за разширяването е от голямо значение за ЕС и се застъпи за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания "възможно най-скоро".

При пристигането си на Съвета на министрите на ЕС в Люксембург той каза, че германският парламент, Бундестагът, се нуждае от време, за да разгледа доклада на Европейската комисия и да даде "зелена светлина".

„ Разбирам, че това са важни въпроси за страните партньори, но трябва да дадем време на Бундестага. Надявам се за положителен резултат възможно най-скоро, до октомври“, подчерта Рот.

Противоречия в ЕС за старт на преговори със Скопие и Тирана

Той обяви, че ще обсъди доклада за напредъка на страните в процеса на присъединяване към ЕС, който бе публикуван от ЕК миналия месец, и особено подчерта положителното развитие в Северна Македония и Албания, предава БГНЕС.

„Преди една година в Люксембург поставихме на двете страни задачи и моето мнение е, че те са изпълнени“, каза германският министър.

Рот специално подчертава постигането на споразумението на Преспа между Скопие и Атина, което според него е пример за смелост и готовност за помирение след почти 30 години несъгласие.

„Нашата позиция е възможно най-бързо да се договорим за начало на преговорите. Това е началото на дълги и трудни преговори, но става въпрос за доверието в ЕС и стабилизирането на демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите в тези две страни, които няма да функционират без ЕС“, заключи Рот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани