Бившият президент на Армения Роберт Кочарян отива отново в затвора

15:50, 25 юни 19 / Свят 25 165 Topnovini
1

Апелативният съд на Армения отмени решението за освобождаване на бившия президент Роберт Кочарян и издаде официална заповед за ареста му, съобщи БГНЕС.

Бившият президент на Армения Роберт Кочарян беше арестуван на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година. Той беше обвинен и в „пренебрегване на конституционния ред” чрез манипулирането на изборите за президент в полза на своя избран съюзник.

Кочарян отхвърли обвиненията като „фалшиви и политически мотивирани”.

„Аз ще отида в затвора и ще се боря до края… Убеден съм, че накрая ще спечеля, защото този случай е фалшив”, казва той пред арменска телевизия.

Кочарян може да лежи до 15 години ако бъде намерен за виновен за намеса в изборите през 2008 г. в услуга на неговия наследник Серж Саркисян, заявиха разследващите през съда.

Хиляди протестираха в Ереван с искане за предсрочни избори

Подкрепящите опозиционния кандидат Левон Тер-Петросян излязоха на протест през 2008г., след като стана ясно, че той е загубил изборите. Тогава напрежението нарасна и протеста прерасна в сблъсъци между полицията и поддръжниците на Тер-Петросян, като 8 протестиращи и 2 полицаи бяха убити.

Генералният секретар на ОДКБ Юри Хачатуров също получи обвинения в узурпиране на властта заради събитията от преди десет години, но беше освободен под гаранция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани