Балсамираното тяло на Хо Ши Мин е в отлично състояние 50 години след смъртта му

18:40, 19 юли 19 / Свят 25 363 Topnovini
1
2

Балсамираното тяло на покойния лидер и основател на съвременен Виетнам Хо Ши Мин е в отлично състояние, месец след като правителството нае екип от руски експерти да помогне за съхраняване на тленните останки на бившия революционер, съобщиха днес държавните медии в Ханой, цитирани от Ройтерс и БТА.

Специалният съвет от виетнамски и руски учени бе сформиран през юни с цел оценка на състоянието на застаряващата мумия на Хо, балсамирана преди близо 50 години. Преценката е, че тялото е в отлично състояние и добре запазено, добавя виетнамската информационна агенция.

Покойният лидер, известен сред народа като "Чичо Хо", почина на 2 септември 1969 г. в разгара на Виетнамската война на 79-годишна възраст. Мумията е изложена в стъклен саркофаг в голям мавзолей от съветски тип в столицата Ханой. Виетнам и Русия ще продължат усилията си да съхраняват трупа на Хо, като си обменят информация и провеждат редовно симпозиуми между управата на Мавзолея на Хо Ши Мин и Московския биомедицински изследователски център, добавя агенцията. Виетнам планира поредица от национални събития по случай 50-годишнината от смъртта на Хо. Те имат за цел да се изпълняват заветите на лидера основател, според сайта на отдела за пропаганда на управляващата комунистическа партия. Тези завети включват възпитаване на "следващо поколение от революционери" в страната. В плановете за мемориалните чествания не се споменава последният ред от завещанието му, което е написано на ръка и се вижда на снимка, публикувана на официалния уебсайт на партията на 17 юли. Там Хо Ши Мин изразява желание след смъртта тялото му да бъде кремирано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани