Зукърбърг изнесе реч за цензурата – Facebook показа само позитивните коментари

10:27, 23 окт 19 / Свят 25 1068 Topnovini
1

Създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг изнесе реч за цензурата в социалната мрежа и онлайн в нов лайвстрийм, но алгоритмите на Facebook му изиграха лоша шега, като показаха единствено позитивните коментари и реакции, пише „Индипендънт“, цитиран от bTV.

Преди няколко дни Зукърбърг се обърна към учениците в университета в Джорджтаун с реч за това колко е важно да няма цензура в социалните мрежи. Събитието беше показано на живо  и беше гледано от десетки хиляди потребители.

Всички,забелязаха едно и също – реакциите и коментарите, които се появяват по време на живо излъчване в социалната мрежа бяха почти изцяло положителни. По време на живо включване системата показва реакции с емоджита и коментари, които се филтрират на базата на пропорция. Това означава, че вместо да показва всички реакции, социалната мрежа показва приоритетно тези, които са по-голям брой.

Facebook обяви нови правила за сигурност

След края на 35-минутната реч, потребителите онлайн получиха възможността да разгледат абсолютно всички реакции и коментари, сред които имаше и много негативни и осъдителни. Според статистиката на Facebook „ядосаното емоджи“ е било натиснато приблизително 900 пъти по време на живото включване, а одобрителното „палец нагоре“ – 77 хил. пъти. В речта си Зукърбърг говори за свободата на словото онлайн и пламенно защитава подхода на „Фейсбук“ в тази насока.

Това не е първият път, в който социалната мрежа създава неясноти със собствените си алгоритми. Компанията си навлече остри критики, след като стана ясно, че политиките й позволяват политическите реклами да бъдат подвеждащи или да съдържат лъжи. Отделно продължават яростните критики, че мрежата спомага разпространението на дезинформация по време на предизборни кампании, както и позволяването на обидна реч.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 201 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.