Седма жертва на коронавируса в Италия

19:12, 24 фев 20 / Всичко за коронавируса 25 3187 Topnovini
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем станаха жертвите на коронавируса в Италия. Всички са били с други здравословни проблеми. Последният починал е 80-годишен мъж, който бил приет миналата седмица в Лоди след инфаркт.

Държавната телевизия РАИ съобщи, че шестата жертва е болна и от рак жена, настанена в болница в северния град Бреша, област Ломбардия, предаде bTV .

Вече близо 220 са положителните тестове на жители в северната част на Италия. В останалите европейски държави засега няма данни за нови случаи.

Коронавирусът вече създава сериозни проблеми в Италия. Десет населени места в страната са под карантина. До момента все още не е намерен приносителят на заразата или така нареченият "нулев пациент". Премиерът Джузепе Конте каза, че е изненадан от случващото се и от броя на засегнатите хора, но че положението е под контрол.

Междувременно стана ясно, че ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с разпространението на вируса. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони, предаде БТА.

Резултатите за коронавирус на мъжа, който почина в Банско, са отрицателни

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност. Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Нови случаи на коронавирус в Италия, външно с предупреждения

Еврокомисарят Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.

Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия. Ленарчич поздрави бързата реакция на италианските власти за предотвратяване на разпространението на заразата.

Въпреки препоръките на Световната здравна организация да бъде запазено спокойствие по отношение на заразата от коронавируса COVID-2019, броят на заразените и на смъртните случаи по света се увеличава.

Израел потвърди втори случай на инфекция. Става дума за втори върнат от круизния кораб Diamond Princess. Първият случай на новата коронавирусна инфекция беше регистриран в Бахрейн. По-рано в Обединените арабски емирства бяха регистрирани 9 случая на коронавирус. Първият случай на зараза с новия вид коронавирус е регистриран и в Афганистан. На 19 февруари за заразен с коронавируса съобщи и Иран. Броят на заразените там е приблизително около 60 души, починалите са 12. Заразените с коронавируса в Южна Корея достигнаха 833 души след 70 нови регистрирани болни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 15 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.