Русия се бори с огромни горски пожари

13:59, 11 юли 20 / Свят 25 866 Любомира Николова
CanStockPhotos

Въпреки че през последната седмица се забелязва драстичен спад на горските пожари в Русия, особено в районите на Сибир, страната продължава да се бори с огнената стихия, обхванала огромни горски площи, предаде ТАСС.

Необичайно топлото време в големи участъци на Сибир от януари насам, съчетано с ниска почвена влажност, допринесоха за възобновяването на горските пожари, които опустошиха региона миналото лято, съобщи мрежата за мониторинг на климата на Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и части от Аляска са се увеличили от средата на юни. Това доведе до най-високите нива на възгеродни емисии за юни - 59 милиона тона CO2, което е рекорд в статистиката, която се води от 2003 г. насам.

Според руската противопожарна служба в момента огнеборците се опитват да загасят 136 пожара на близо 333 000 хиляди хектара площ (около 333 хиляди квадратни километра). Това е значително по-малко спрямо миналата седмица, когато властите се бориха с пожари на над 2 милиона хектара площ.

В борбата с огъня властите използват и специални ракети, заредени със сребърен йодид, за да предизвикат дъжд.

От средата на юни регионите на крайния север на Русия, включително отвъд Арктическия кръг, регистрират безпрецедентни топлинни рекорди.

Според експерти от метеорологична служба на Русия антициклоните, които създават необичайно ясно небе без облаци или дъжд, са се увеличили в северното полукълбо. В Арктика, където слънцето не залязва през лятото, това означава, че слънчевата светлина денонощно загрява земната повърхност, което увеличава риска от пожари.

Според сателитни снимки от събота най-големите пожари все още са локализирани в огромния руски регион Якутия, който е рядко населен и граничи със Северния ледовит океан. Якутия обяви извънредно положение на 2 юли заради пожарите, за които губернаторът му заяви, че са причинени от "сухи гръмотевични бури".

Според представители на Greenpeace в Русия, които анализират спътникови данни, общо 9,26 милиона хектара - площ, по-голяма от размера на Португалия, са били засегнати от пожари от началото на 2020 г. От екоорганизацията посочват, че липсата на финансиране на горската служба е причина за зачестилите пожари. Недостатъчното средства възпрепятстват служителите да предотвратяват горски пожари, смятат от Greenpeace.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи