Повече самоубийства сред американските военни отколкото жертви на COVID-19 през 2021 г.

17:19, 14 окт 21 / Свят 25 1111 Шрифт:
Биляна Иванова

Повече военнослужещи от американската армия са починали от самоубийства през последното тримесечие на 2021 г., отколкото от началото на пандемията от COVID-19, според скорошен доклад на Пентагона.

Смята се, че самоубийствата сред американските въоръжени сили са скочили с 46% в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на отбраната разкри, че 60 военнослужещи от американската армия са отнели живота си през този период в сравнение с 41 през предходната година.

Пандемията от COVID-19 е отнела живота на 67 военнослужещи от началото на здравната криза. 139 активни и резервни военни са загинали от самоубийство през същото тримесечие в сравнение със 130 през миналата година.

Според данните, съдържащи се в стандартизираното наблюдение на Пентагона, публикувано в края на септември, през 2020 г. е имало 580 самоубийства в сравнение с 504 година по-рано. Войските на Националната гвардия на армията регистрират 35% увеличение на самоубийствата от 76 през 2019 г. на 103 миналата година. Военнослужещите от армията на активна служба са със скок от близо 20%, докато самоубийствата в морската пехота са се увеличили с над 30%, достигайки 47.

Констатациите са обезпокоителни. Процентът на самоубийствата сред нашите военнослужещи все още е твърде висок и тенденциите не вървят в правилна посока“, заяви министърът на отбраната Лойд Остин в изявление, придружаващо публикуването на годишния доклад за самоубийствата в Министерството на отбраната за календарната 2020 година.

Процентът на самоубийствата се оценява като най-висок сред мъжете на възраст под 30 години, което представлява 63% от смъртните случаи от самоубийства през 2020 г., като огнестрелните оръжия се използват при почти всички самоубийства. Що се отнася до факторите, които водят хората до ръба, данните показват, че те варират от предизвикателствата на армейската среда до значими събития в живота, като „предизвикателство във връзката“ и финансови проблеми. Към стреса и психичното здраве са допринесли и пандемията и изолацията в резултат на блокирането заради COVID-19.

По-рано през годината проучване изчислява, че 30 177 американски военнослужещи и ветерани, участвали във войните след 11 септември, са се самоубили. Това е четири пъти броя на военнослужещите, убити в бой през това време, което е 7 057, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама