Важното за теб: Мария Лалева ли обича думите или те нея

10:00, 09 юли 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 7755 Любомира Николова
Снимка: ТОПНОВИНИ

Следващият ни гост в поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" е писателката Мария Лалева.

Каквото и да кажем за нея ще е малко, както и да я определим също. Една безкрайна душа, с огромно сърце, която можеш да стоиш и слушаш с часове. А какво разказа на Ники Кънчев вижте във видеото:

„Писателят е един обикновен човек, който има почва абсолютно навсякъде.

Писател е много насилено- звучи като професия, а то не е.

Писател е едно усещане, както и поет – едно усещане колко те обичат думите, не колко ти ги обичаш тях. Има много съществена разлика, защото думите са нещо капризно, както съм написала в „Живот в скалите“. Трябва да има една вътрешна тишина и равновесие, за да си ги чул – провокира ги емоцията“.

Писателката споделя, че трябва да останеш тих, за да дойдат думите при теб.

„Може да си написал 50 книги и никой да не си развълнувал, може да си написал три и те да са абсолютно достатъчни, затова да си достигнал до някого“, казва Лалева.

Какво е искала в „Живот в скалите“?

„Всичко да е много чисто казано. Прости изречения, без сложни конструкции, завъртяност на думите и тежка лексика“.

Убедена е, че ако някъде има ангели и Бог – те говорят много просто.

Имам едно стихотворение, в което се казва: „Животът е прост като риза на ангел, като детски въпрос, като плач след предател, като водка без лед...“. Прости неща и когато ги кажеш по този начин, те винаги са честни – емоцията се изразява с по-елементарни думи. Не грозни, а изчистени.

Има ли добър пример, до когото се допитва Мария Лалева?

Зависи какво пише – ако е стихотворение е мъжът и който го застопорява да слуша. След това го пуска във „Фейсбук“. Той е изключителен лакмус. „Камертонът, който ти казва уцелил ли си ваксата или не. Понякога едно четиристишие може да взриви“, споделя поетесата.

„Читателят е последната инстанция на това как си чул думите“, категорична е Мария Лалева и допълва, че „Фейсбук е коректив за много неща - съвременния начин да покажеш докъде си стигнал, а какво ще се случи оттук нататък трябва пак да си минеш по стандартния ред“.

Всяка книга е важна, първата книга според нея е като първото дете. „Чакаш го, пък се тресеш как ще го родиш... то е наистина е най-чаканото нещо и си най-притеснен за него“.

Няма голяма любов, тя не вярва в това, а казва, че всяка следваща е голяма.

„Всяка любов идва в живота ти, защото предишната е свършила, природата не търпи енергиен вакуум“.

 

Снимка:Tопновини

 

Лалева е на мнение, че любовта е единственото нещо, което те захранва и те държи цял.

Книгите и са готови, тогава когато успее да ги напише, а не когато и поставят срок, защото не може да предостави на читателите си полуфабрикат.

Какво намерихме и какво забравихме в скалите?

Забравихме лошите в скалите, а в книгата не се появяват много лоши герои. Затова авторката на „Живот в скалите“ я определя като приказка, от онези по-хубавите. 

Какво я е вдъхновило да напише „Живот в скалите“?

Болка. Един много дълъг път, през който казва, че много хора „са и разказали играта“ и в професионален, и в личен план. „Много време ми трябваше, за да стигна до извода, че аз сама съм си ги извикала тези хора“.

Книгата, която е прочела и е запомнила завинаги?

„100 години самота“  - има една магия и мистика в нейния автор Габриел Гарсия Маркес, по която тя е луда.

Мария казва, че е вярваща, а не религиозна. „Ако има някой, който ще развее знамето срещу всички религии сигурно ще съм аз. Когато превърнеш една идея, едно чувство в институция с правила, неминуемо го правиш закостеняло. Узаконяваш едно статукво, което след това унищожава нещо изконно в човека – правото му на свобода. Не можеш да насаждаш вяра със страха от наказание. За човека Бог трябва да е любов. Има нещо по-голямо от нас и няма какво да се лъжем“.

Кога пише?

Никога не знае кога ще я удари. Винаги пише на парче. Знае му скелета и накрая го сглобява. Понякога пише на масата. Но когато трябва да допише и трябва тишината на скалите и морето.

Важното за нея е да играеш честно играта и да  не се отказваш да обичаш, каквото и да става.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!