Краката на лъжата...

...са къси и изглежда, че прочутата поговорка е напълно приложима за светкавичния отговор на официален Лондон, след интервюто с двамата заподозрени руски граждани в случая Скрипал. Такава е позицията на британската полиция, медии и коментари в социалните мрежи. Ето какво чу световната общественост от Даунинг Стрийт 10. Говорителят на Тереза Мей отбеляза въпросното интервю като "обида към интелигентността на обществото и по-важното е, че те (заподозрените)  дълбоко нараняват жертвите и близките на тази ужасна атака.". В посока Кремъл добави: "За съжаление това е, което очаквахме.".

Посочените за отровители, Боширов и Петров, бяха обявени от руският президент за цивилни, а не служители на ГРУ, както смята английската полиция.  Той отрече да са престъпници и добави: "Разбира се, проверихме какви хора са и знаем, че са такива. Намерихме ги. Нищо особено няма в тях, уверявам ви". Призовани от най-високото място в държавата, двамата се появиха публично и дадоха интервю на журналистка от спонсорираната от правителството телевизионна станция RT . Говорителят на Мей отвърна, определяйки събитието като серия от "лъжи и крещящи измислици". 

Коментарът в отговор на интервюто, в медиите и социалните мрежи, бе подробен и уличаващ в лъжа руската политика, а британската полиция подкрепи твърденията с факти. Двамата влизат с бизнес визи, а Петров казва: "Планирахме да отидем в Лондон и да разпуснем, така да се каже, не беше бизнес пътуване." Графиката на движенията на заподозрените, изготвена от Metropolitan Police и доказана с обширни записи за видеонаблюдение, не включва срещи, разглеждане на забележителности или "разпускащи" веселби в Лондон. Хотелът, в който двамата отсядат е далеч от забележителностите в Лондон и заведенията предлагащи бурен нощен живот. По-сериозното е, че в стаята им, полицията открива следи от "Новичок". Двамата пристигат вечерта на 2 март и на другия ден директно се отправят към гарата и хващат влака до Солсбъри. Според полицията - на разузнавателна мисия. На следващият ден се връщат и извършват атаката. Още вечерта си събират багажа и отлитат обратно за Москва.


"Беше невъзможно да отидем навсякъде, намокрихме се до колене" казват те, а изображенията от уловилите ги камери показват, че руснаците се движат с видима лекота по чисти тротоари. Температурата е 2 градуса под нулата, а в Москва по това време е с няколко градуса по-ниска. Завръщането си в Солсбъри оправдават с желанието да видят катедралата известна с "123-метровата си кула", както и "и нейния часовник, който е един от първите създадени и все още работи".  Но отново камера ги улавя в противоположна на забележителностите посока и близо до къщата на Сергей Скрипал. 


Боширов отрича да знае къде се намира къщата на г-н Скрипал, или да е осъзнавал, че е близо до него, като добавя: "Може би минахме покрай него, може би не, не знам, не бях чувал. Не съм чувал това фамилно име, не знаех нищо за тях преди тази ситуация, този кошмар, който започна за нас." Бившят полковник от ГРУ, Скрипал, който е сътрудничил на английската Ми-6, бе осъден на 13 години затвор от руски съд през 2006 г. за предателство и шпионаж . Случаят получава огромно медийно отразяване в Русия.


"Ние сме обикновени предприемачи", твърдят заподозрените, но ако следват мантрата "няма лоша реклама" биха могли значително да увеличат приходите си от предполагаемия спортен хранителен бизнес. Но те предложиха твърде малко подробности в обясненията си за целта на пътуването.
"Ние нямахме Новичок", а обвинението, че са го вмъкнали през границата в бутилка от женски парфюм, отхвърлиха като "пълна глупост". Мъжете не използват женски парфюми отсече Боширов. Но обяснение, за намерените следи в стаята им, от нервният агент не бе предложено на публиката.


Във Великобритания събитията бяха отразени с думите на говорителя на Мей: "Видяхме четирима души, които бяха приети в болница в тъжко състояние и една невинна жена почина. Русия реагира с презрение.". Твърдението на официален Лондон, че е използвано незаконно химическо оръжие от двамата руски граждани, разработено и приготвено в Русия, бе подкрепено от няколко държави и бяха наложени нови санкции на страната.  По всичко личи, че развитите държави и ЕС не се съобразяват със заплахите на Путин, който преди месеци призова света вече да слуша Русия. Тези думи бяха изречени пред екран, на който течаха анимирани кадри на нови оръжия за масово поразяване.  В заключение, от реакцията на руския президент и интервюто на заподозрените може да очакваме още по-голяма конфронтация между Запада и Русия, както и нови, още по-сериозни, санкции.