Три бързи мерки срещу мръсния въздух в София

airsofia.info

 

Сезонът на мъглите започна и в София отново не може да се диша. Концентрацията на финни прахови частици (ФПЧ) е в пъти над допустимите норми. И макар да има спорове между Столична община и някои независими измерватели относно нивата за замърсеност, само една разходка на открито е достатъчна да се усети, че ситуацията в столицата е много, ама много далеч от нормалната.

Преди всичко е нужно да се направи едно важно уточнение. Мъглата е природно явление, което само по себе си не замърсява въздуха (това е всъщност изключително ниска облачност, която в идеалния вариант съдържа единствено кондензирани водни изпарения). Проблемът е, че тя задържа фините прахови частици, които се отделят в атмосферата вследствие на горене на различни отоплителни материали. Мъглите се образуват през късната есен и зимата, като в котловинните райони (какъвто е случаят на София) се появяват по-често и се задържат по-дълго, отколкото в равнините, където вятърът по-лесно ги разсейва.

Проблемът с ФПЧ е изключително сериозен и изисква радикални решения и действия. Пълната забрана за използване на твърди горива на територията на Софийската котловина на практика е невъзможна, защото това означава спиране и на трите столични ТЕЦ-а, а 100-процентовата газификация на града е все още далечна перспектива. Въпреки това, може и е крайно необходимо да се направят следните стъпки:

1. Горенето на гуми, пластмаса, парцали и други боклуци за отопление да се третира като тероризъм и извършителите на тези газови атаки да се изправят пред правосъдието. Аргументите, че това се правело поради бедност, са повече от несъстоятелни. Казват, че бедността не била порок, но това не означава, че нейните проявления трябва да се толерират за сметка на детското здраве. Онези, които наистина са в нужда (възрастни и болни хора) следва да получат помощ от общината във вид на ваучери за отопление. Всички останали - на работа, стандартът поне в София вече надхвърли средния за ЕС! С простотията и диващината не може да има компромис!

(Впрочем, следосвобожденската история на София изобилства от примери, в които градската управа е била принудена да преборва варварските прояви на нови и нови софиянци - самонастаняване, бандитизъм, недопустимо поведение на публично място... Превръщането на столицата от мръсна османска паланка в "малката Виена" е осъществено с налагане на сурови глоби ( включително за храчене и плюене по тротоара) и много, много бой. В общинските архиви могат да се намерят и емблематични случаи като "щрафува се Иван за неприлични думи на площада, а Коле и Лазе - за гадини по тях".)

2. Драстично завишаване на изискванията към горивния материал и драконовски мерки за тяхното спазване. Всеки, който иска да се отоплява на печка за дърва или камина, да го прави само с най-висококачествен материал, който при горене отделя минимални количества прах (дървесни пелети). И да си постави филтър на комина. Да, това ще оскъпи услугата, но има алтернативи - ТЕЦ, електричество... А има и възможности за кандидатстване по Оперативна програма "Околна среда".

2а. Тези изисквания трябва да се отнасят не само към частните домове, а и към онези обществени сгради, които все още се отопляват на мазут. Иначе би било лицемерно.

3. Конфискация на всички автомобили, които не отговарят на изискванията за допустими нива на изгорели газове, и връщането им на собствениците едва след привеждане в норма. Това, че един автомобил е минал годишен технически преглед, не означава автоматично, че не замърсява сериозно. Тук не мога да се сдържа да цитирам мой приятел, който преди години съвсем доброволно е решил да постави катализатор на стария си дизелов автомобил. Автомонтьорът го попитал защо го прави, при положение, че колата е минала ГТП. При отговор, че става дума за лично еко причини, механикът заявил, че това е първият балък, който дава пари за такова нещо.

Общинската управа има какво да направи по отношение на въздуха, който дишаме. Това, което тя обаче не може да направи, е да носи отговорност за безхаберието на част от столичани.