Черно море - зона на противопоставяне

Информацията, след  министерската среща на НАТО, че България няма нови ангажименти и че не се очаква засилване на военното присъствие в Черно море, бе приета като добра новина, но дали е такава? Русия не е показала, че има намерение да ограничава военното си присъствие в акваторията му, нито, че ще положи усилия за намаляване на напрежението в Украйна и т.н.  Напротив, събитията в Керченския проток поставиха акцент върху Черноморския регион. Особено внимание бе отделено върху оттеглянето на САЩ и Русия от договора от 1987 г. за ликвидиране и ограничаване на ракетите със среден и малък обсег, спазван доскоро. Обвиненията от страна на Алианса бяха, че точно Русия е тази, която хитрува и възпрепятства усилията за ограничаване на ядрените оръжия. Оправданието на Кремъл бе, че е преосмислил позицията си, поради притежаването на такива оръжия от трети страни. А те не са включени в какъв да е договор. Така стана, че 9М729 са руски ракетни системи, които вече са разположени на руска територия, в нарушение на договореното, твърдим от НАТО.  Те пряко застрашават сигурността на страните членки.

 

Ракетите са сериозна опасност, но още по-притеснителен е сценарият, който досега следва Русия, а именно: "защита на рускоговорящите". Това се случи в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, "съветските" републики в Донбас, Крим... Опасенията от агресия от страна на Кремъл са основателни. Макар и трудно,  може да си представим "защита" на оздравителния дом "Радуга" за деца, ветерани и семейства от Москва в комплекс Камчия, да речем.

 

Пример в това отношение са сериозните притеснения на Естония, прибалтийска държава с малко над милион жители, от които голяма част (30%) са етнически руснаци.

Това е една от най-свободните държави в света и първата провела избори по интернет. Член на ЕС и на НАТО, част от Шенгенското пространство. Талин е столицата, но Керсти Калюлайд наскоро премести президентския си кабинет в Нарва. Този град се разполага на брега на едноименната река, която е и границата с Русия. Отсреща е Ивангород. Две мрачни средновековни крепости издигат стени една срещу друга на бреговете на реката. Населението на Нарва е преобладаващо руско, а държавата изисква от всичките си граждани да знаят естонски език. Вследствие на това условие, много от гражданите са руски или ничии граждани. Това е причина градът да бъде вероятна мишена за Русия. В цялата страна 90% от хората подкрепят членството в Алианса, но от руснаците са само 32%. Средният доход на населението в Нарва е най-нисък в Естония, но двойно по-висок от този отсреща, в руския Ивангород. Тревогата от възможна руска агресия в проспериращата европейска държава се засили в последните години, не само поради съседството с Путин, но и с президенството на Доналд Тръмп. Последният е твърде непредвидим и често нарича НАТО "остарял съюз". Донякъде успокояващо бе, че Конгресът на САЩ прие мярка, според която президентът не може едностранно да се оттегли от пакта. Скептицизмът му обаче може да има ефект и това особено се усеща в места като Нарва.

  

Наистина член 5-ти на НАТО дава сериозна гаранция. 

Досега е бил използван само веднъж, след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Но ако се наложи да бъде задействан отново, по искане на Естония, дали САЩ с този президент ще се отзоват? И да очакваме ли от Румен Радев да премести кабинета си в Долен Близнак до комплекс Камчия?  Думите и туитовете на Тръм внасят несигурност относно ангажиментите на САЩ и водят до по-голяма вероятност от военна грешка, а не от по-малка. И дали Нарва няма да пострада първа?

  

Заявката на генералния секретар Йенс Столтенберг, че сме единни и няма противоречие между сдържането, отбраната и диалога с Русия, не успокоява. Министър Екатерина Захариева също подкрепи този двойнствен подход, "който от една страна изисква политика на възпиране, а от друга - поддържането на конструктивен диалог". Последното не изглежда особено ефективно в светлината на неспазването на Минските споразумения от страна на Путин. Все пак участниците взеха решение за повече военни учения в Черно море, както и за подобряване на координацията с Грузия и Украйна.