Цветанов, победителят

Един от любимите журналистически сюжети през последното десетилетие е свързан с това ще отчете ли пак Цветан Цветанов поредна изборна победа и ще получи ли часовник от премиера Борисов.

Преди две седмици политическите журналисти можеха да се закълнат, че този път историята няма да се повтори. Цветанов трябваше да се обяснява за “Апартаментгейт”, журналисти вече започнаха да привиждат разкол в ГЕРБ, крах на предстоящите евроизбори и едва ли не изтикване в ъгъла на организационния мотор на партията.

Точно преди две недели ГЕРБ представи своята евролиста, а на финала Борисов дръпна реч, в която каза, че не бе чувал Томислав Дончев да говори така добре политически. Повечето журналисти предпочетоха да се занимаят с шегите на премиера в края на словото му, вместо да разчетат какво се крие зад думите на премиера по отношение на Дончев.

Както вече стана ясно, една от основните теории за “Апартаментгейт” (който няма две мнения - въпреки измеренията си не се случва случайно точно сега) е тази, че именно Томислав Дончев стои зад “приятелския огън” срещу Цветанов. Думите на Борисов тогава бяха като поощрение за вицепремиера, при това - в труден за Цветанов момент. Посланието като че ли бе “Внимавай, не си сам! Други също имат капацитет!”

Този уикенд обаче стана ясно, че това не е съвсем така. Въпреки всички негативи, които понесе, Цветанов подрежда балансирана листа и стратегически изтегли хода на цялата предизборна кампания преди официалния й старт. Да, Марешки върти клипове по телевизиите и излиза на билбордове; Джамбазки разпространява програмата си по пощата, а БСП реши в последния момент да обяви листата си. Въпреки това, отново във фокуса на общественото говорене е главно ГЕРБ.

Събитието за представяне на програмата им в НДК показа, че организационно и експертно партията не е пострадала от скандалите. А Цветанов уверено даде началото и дирижира събитието, на което Борисов почти не се появи. 

Премиерът заяви, че не е имал намерение да идва, но е дошъл, впечатлен от видяното. 

Това обаче е знак. Точно като този с хвалбите към Дончев.

През седмицата вицепремиерът претърпя истински крах, при това там, където е най-сигурен - в родния си град. Скандалът, след който цяло Габрово се вдигна срещу ромските своеволия показа няколко неща. Проксито на Томислав Дончев Таня Христова показа абсолютната си несъстоятелност. Кметицата не можа да овладее сама положението в града и дори не можеше да изрази позицията си, без да чете от лист пред телевизионни камери. Публично стана ясно това, за което се говореше от години - Христова няма достатъчен потенциал за градоначалник и без покровителя си е нищо повече от паникьосана домакиня. 

Затова и Дончев се появи в Габрово. Само че бе посрещнат така, както не е очаквал - с мощни освирквания. Вицепремиерът се опита да понесе реакцията на гражданите с усмивка, но тя приличаше повече на усмивката на Софиянски, която вбесяваше столичани няколко години. За капак - съпругата на Томислав Дончев отново започна да разсъждава в социалните мрежи. А нейните онлайн активности могат да съперничат достойно на тези на президентшата Десислава Радева.

Нещо повече - докато оставката на Цветанов бе искана от политическите опоненти, то гражданите на площада поискаха оставката на Дончев и Христова.

На фона на това Борисов вероятно бързо разбра, че “спринтьорът” Томисла Дончев, който побърза да се намести по върховете на ГЕРБ, може да донесе на партията единствено… пирова победа. В същото време “маратонецът” Цветанов направи няколко стъпки накриво, но не загуби темпо и продължава стратегически да бяга към поредна изборна победа. Без сътресения за кандидатите на партията.

Тази неделя Борисов спомена, че Владислав Горанов го няма. Но не каза нищо за Дончев. А дори мълчанието на Борисов говори.

Така, може би парадоксално за някои, след цялата “Апартаментгейт”-истерия Цветан Цветанов излезе като победител. Знакът към структурите е ясен и силен - разрив няма да бъде допуснат и макар Борисов да размаха пръст на Цветанов, той няма да си позволи да го похарчи току-така. Вероятно и самият Цветанов усети знака и разбра, че е задължен да отвърне на жеста с поредна изборна победа. А това е възможно - колекцията от часовници го показва.