Роботите в съвременния свят

Снимка: Pixabay

Всички знаем, че роботите не са част от далечното бъдеще, а от настоящето. Според обикновения човек, ролята им в ежедневието е по-скоро несъществена, освен ако не притежават робот-прахосмукачка. Но какво точно определя една машина като робот? Истината е, че няма официално определение и все пак учените, занимаващи се с роботи са дали такова. Според тях, това е автоматизирана машина, която има механизми за движение, сама може да намери прости решения за ситуации или проблеми, предоставени от заобикалящата я среда. Затова някои прахосмукачки получават наименованието "робот", защото могат да бъдат оставяни в стая и там те сами да  преценят  къде да се движат и какво да почистят. За разлика от тях, пералнята не се приема за робот, защото е програмирана и извършва само това, което вече е заложено в нея. Колкото и просто да е определението, то дава възможности за разногласия и въпреки това, е все още широко разпространено и използвано.

  
До тук добре, но каква роля имат така наречените роботи в ежедневието на човек? Примери има много, а един от тях е свързан с ползата при сортирането на храни. Всяко зрънце ориз се разпределя от робот. То преминава през машина със светкавично бърза камера и компютър. Компютърът предоставя за анализ снимки на ориза и според прецeнката му, зърната се разпределят на различни места. Това се случва стотици пъти в секунда. Този тип роботи се използват при различни видове зърнени култури. Едни от тях са бобът и лещата. В природата семената на тези храни не са с еднакъв размер, всяко зрънце е различно. Затова тези роботи са важни, защото всеки пакет ориз, купен от магазина, очакваме да съдържа зърна с еднакви размери и качество.
  
По-сложни роботи се използват при обучението на медицински сестри, парамедици и лекари. Въпросните машини могат да симулират болести и здравословни проблеми, което дава възможност на студентите да се упражняват при диагностицирането и лечението на "неистински" пациенти. Някои роботи са с реални човешки размери, но има и такива, които представляват само определена част на тялото. С подобна цел се използват роботи и при подготовката на военни и полицейски стажанти.

Друго приложение на “умните машини” намира място при пазаруването. Поръчването или закупуването на неща онлайн се извършва от човек, но превоза на продуктите от фабриката до къщата, е възможно предимно с помощта на роботи. Човешката намеса има в процеса е при разтоварването на контейнери от кораби, чрез товароподемни кранове. Едва след това, контейнерите се поемат от огромни роботи, които представляват кран на колела. Тези машини ги разпределят на различни платформи, намиращи се на пристанището и автоматично ги натоварват на камиони. Много складове за стоки се възползват от удобствата при използването на роботи. Най-известният пример е търговското дружество "Амазон", което е построило складовете си с идеята, роботите автоматично да разпределят и придвижват стоката. Ролята на машините е толкова важна за компанията, че през 2012 г., "Амазон" купува фирмата, която прави въпросните роботи за 775 млн. долара (1333 млн. лв).

Интересно и по-необичайно е приложението на роботи при извличането на отрова от скорпиони. Има много и различни видове от тези паякообразни, чиято отрова се използва в медицината. Проблемът е, че така нареченото доене на тези същества е опасно за човека и освен това, получената отрова е изключително малко количество (от един скорпион се извлича едва 1/ 10 000 от чаена лъжичка). Поради тази причина, в Мароко учени са разработили робот, който упоява скорпиона с въглероден диоксид и пуска електрически ток, който кара паякообразното да отделя отровата си. Този метод има нужда от усъвършенстване, защото един скорпион може да се дои веднъж на две седмици и не винаги произвежда достатъчно количество течност. Въпреки това, роботите помагат много при изпълнението на тази трудна задача.

Факт е, че роботите вече не са само измислица в научнофантастичните филми и книги. Те са съвременна реалност, както и част от нашето ежедневие. Трудно е, изчерпателно да се опише помощта им във всички аспекти на човешката дейност. “Умните машини” допринасят за това светът да бъде по-безопасен и по-хубаво място за живеене, дори и когато не го забелязваме и често не знаем за тяхното съществуване.