Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част IV)

17:55, 01 авг 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с разпространението на африканска чума по свинете на територията на България ТОПНОВИНИ публикува поредица от научни информации, свързани със заболяването. Ще представим на читателите си примери, преведени от руски език, които проследяват появата и разпространението на чумата от 1903г. до наши дни. Информацията е представена и под формата на филм, който може да гледате в края на всеки от публикуваните материали.

 

Русия е напълно отворена за международно сътрудничество.

В продължение на 11 години страната оперативно докладва за всички огнища на АЧС на своята територия и обменя нови данни с международното епизоотично бюро.

„Ние имаме ползотворни партньорски отношения. Смятам, че имаме прекрасна възможност да работим заедно, благодарение на провежданите реформи, вече извършеното структурно преобразуване, както и на добрите текущи проекти за осигуряване на прозрачност на информацията и обмен на опит.“

Взаимодействието се осъществява на ниво научни експерти. Учените от Федералния център за здравето на животните към отдела на Росселхознадзор споделят своя опит и знания с колегите си по света. В Руския научно-изследователски институт за защита на животните африканската чума по свинете е изследвана дълго време и много успешно.

„Имаме лаборатория, която се занимава с проблема на африканската чума по свинете. В тази лаборатория работят много компетентни специалисти, които бързо потвърждават диагнозите от цяла Русия или не ги потвърждават за африканска чума по свинете. Тук, разбирате, че трябва да има оперативност. Колкото по-бързо поставим правилната диагноза, толкова по-големи са шансовете да се ограничи болестта в границите на едно населено място, стопанство, така че тази зараза да не се разпространи в най-близките територии.“

Сега Руският изследователски институт за защита на животните се готви да получи статут на референтна лаборатория за африканска чума по свинете от Международното бюро по епизоотии. Докато се събират документи, работата по изследване и диагностициране на вируса не спира нито за минута.

„Опитваме се да установим възможно най-рано самата поява на огнище, но и тогава, когато е в разгар, и затова разработваме високочувствителни методи. Те включват такива реакции като изотермична, полимеразна, верижна реакция и моноблот. Това са такива реакции, въпреки че към момента се смятат за класически, но въпреки това в нашата страна никой не се занимава с разработка, и затова тази функция е изцяло в нашата лаборатория.“

Втората, немаловажна част от дейността на института е провеждането на научноизследователска работа с причинителя на африканската чума по свинете. Учените изследват изолатите и щамовете на вируса, изследват неговите свойства и оценяват характеристиките. Лабораторията може да идентифицира всякакви промени в инфекцията и да предвиди нейното разпространение.

„Всеки път трябва да проверяваме какво причинява огнището, откъде идва един или друг патоген и затова е най-сложната работа, която отнема максималното време на персонала на нашата лаборатория, но, когато знаем кое, откъде е донесен патогенът, тогава можем да предложим мерки за борба и елиминиране на огнището в самото му начало."

Но най-трудната част от работата, както признават сътрудниците в института, е командировката до мястото, където чумата вече е избухнала и свинете трябва незабавно да се изземат и унищожат. И тук всеки, който участва в това, се сблъсква със съпротива и неразбиране от страна на собствениците. Често в социалните мрежи се обсъжда, че чумата изобщо не съществува и всичко това е измислица в подкрепа на големите свинеферми. За съжаление именно тези хора, които не вярват в африканската чума, се превръщат в несъзнателни виновници за разпространението й.

„Федералният център за здраве на животните има отдел - Информационно-технически център, който анализира както официална, така и неофициална информация, а също така и прави мониторинг на информацията от социалните мрежи в чужбина, от форуми и в същите балтийски страни, например, и други страни ситуацията е почти същата. Хората не вярват, хората мислят, че се опитват да изземат животните от тях.“

Без значение на колко хора им се иска, но африканската чума по свинете не е приказка, а ужасна реалност. Санитарна и социална катастрофа, разоряваща десетки страни по света, и навсякъде прилагат едни и същи твърди методи за борба с АЧС. Няма други начини за изкореняване на болестта.

„За съжаление, нищо още не е разработено, но все пак трябва да вървим напред и все някога все някакви методи за борба трябва да бъдат разработени и трябва да се опитаме да има нови разработки. Мисля, че всичко това е свързано с факта, че генетиката може да се погледне по различен начин, ваксините може да погледнат по различен начин."

Някои от най-големите световни научни институти се опитват да разработят ваксина срещу африканската чума по свинете, сред които Руския федерален център за защита здравето на животните и Мадридската лаборатория на Международното бюро по епизоотии. Докато учените са в трудни научни изследвания, от нашите решения и действия зависи колко още животни ще умрат от АЧС, колко предприятия завинаги ще затворят вратите си, колко хора ще останат без работа и средства за живот. И само ние решаваме дали сме готови или не осъзнато да се отнесем към обща борба, да обединим усилията си срещу един биологичен враг и накрая да видим този свят свободен от африканска чума по свинете.

Какво трябва да се знае за разпространението на АЧС?

Източници на зараза. Живи животни, заразени, проявяващи и не проявяващи клинични признаци на заболяването, както и преболедували, носители на вируса.

Кръв. Кръвта на болно животно може да доведе до заразяване на почвата, инструментите, облеклото и превозните средства.

Изпражнения. Те съдържат висока доза от вируса, която се съхранява в тях за доста дълъг период от време. Разпространяват вируса чрез замърсени с тях обувки, гуми и инструменти.

Кланичен труп. Вирусът живее по-дълго време от стопанина. След смъртта на заразен индивид, АЧС продължава да остава в кланичния труп и може да зарази доближилите се близко податливи животни.

Почва. Земята, върху която е паднала кръв или материал от разлагане на болно животно, остава заразена за дълго време. Вирусът се разпространява чрез замърсени с нея обувки, дрехи, гуми и инструменти.

Кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Те са механични разпространители на вируса.

Предмети. Вирусът се предава чрез всеки заразен нежив обект - обувки и дрехи, превозни средства, ножове, оборудване.

Какво трябва да се знае за начините за предпазване от вируса?

Основни правила за биологична безопасност.

Животните трябва да се отглеждат в закрити помещения с външна ограда. Не се допуска извеждане на прасета.

Забранява се странични хора да посещават местата за отглеждане на животни.

Помещението, транспортът, инструментите и оборудването трябва да се поддържат чисти и да се дезинфекцират.

Храненето на свине с отпадъци и продуктите от клане на животни е недопустимо. Трябва да се използват безопасни, топлинно обработени храни.

Трябва да се извършва обработка на животните срещу кърлежи и бълхи.

Лечението на прасета без предварително изключване на диагнозите на африканската и класическата чума по свинете, съгласно резултати от лабораторни изследвания, е строго забранено.

Придобиването на свине трябва да е само от специализирани свинеферми при наличие на ветеринарни документи.

Биологичните отпадъци трябва да се изхвърлят в съответствие със строгите правила за биологична безопасност.

В свинефермите, преди посещение на животните, всички служители трябва да преминат през етап на санитарни и хигиенни процедури с пълна смяна на дрехи и обувки. На всички служители трябва да бъде забранено да отглеждат свине в лични помощни стопанства, както и да ловуват диви свине. Храната на персонала трябва да бъде организирана в предприятието, в изолирано от животните помещение.

Клането на свине следва да се извършва само в сертифицирани кланици.

Преместването на животни и продукция вътре в субекта и в други региони без ветеринарни документи е забранено.

 

1 коментар
Patelusen PatelusenMavin 12:56, 02 авг 19

Това което го изискват от свинарите и фермите не е по силите на никого. Само чрез тези произволни изисквания ще унищожи те свеневъдството във България. Ето как постъпват във дър. Латвия, спрямо Африканската чима. Няма никакви убийства, има само отделяне на болните от здравите, и след време здравите от болните получават имунитет природен, и животните си живеят а и хората не си губят работата, фермите не се затварят и така си запазват във Латвия родуслоеието фермерите и всичко. Ето това е хуманото, а не вие за убийства говорите и за хуманност. Хора които не мислят правилно, винаги са унищожава ли всичко подир себеси. Народа да скача и да не пуска никои да влиза ни у къщи ни у ферми, това са часни. Как теи ще влизат и без разрешение и проби ще вземат и, това си е криминална постъпка, и е против законо.И да има болни не болни прасета то това проблема и частен, а не на мафията. Месото щом не е заразно, то проблема е частен. Говорят за хуманност от горе а избиват здрави животни без пречина. Бактерите във този свят винаги са съществували и никои не е можал да ги унищожи, понеже те вървят със нас и живота ни, адаптират се хората със тях и имами какво да ядем, а иначе трябва да мрем. Ето по философски им обеснявам на всички ветеринарни, професори които много са умни но да знаят че далеч са от истината за болестите и гладния ни народ.