Всичко в Мека е с пет звезди

Снимка: Pixabay

 

Може да се уповаваме на Бог, но изглежда не можем да вярваме как отразяваме събитията свързани с Него.

  
В подкрепа на по-горното, можем да посочим прочутия онлайн съветник за пътувания по света TripAdvisor. В Мека поклонниците с възможности отсядат в хотели и, разбира се, коментират престоя си. Оценките са невероятно високи. Хотелите в Мека са средно с 4,96 звезди от възможни 5, докато 200-те най-добре оценени туристически дестинации в Европа са със средните 3,96 звезди.


За да видим дали този феномен е специфичен за Мека, ние бихме могли да направим сравнение с други подобни онлайн мнения за религиозни свещени места като: Харидвар (Врата към Бога), Индия, който е свещен за индусите; будисткият храм на Мая Деви в Непал; християнската църква "Възкресение Христово" в Йерусалим, както и "Стената на плача" един от символите на юдаизма. Средна оценка - 4,63 звезди.


Най-многобройни обаче са струпванията на хора от цял свят по време на хаджът в Мека. Хаджът е един от петте стълба на исляма. Изчисляването, кога точно да се проведе, става с помощта на ислямския календар, който е лунен и тази година поклонението бе в началото на този месец (август). Всеки мюсюлманин поне веднъж в живота си трябва да присъства на годишното събитие, ако е в добро физическо здраве и с финансови възможности. Всяка година на това честване се събират близо два милиона поклонници.

  
Любопитно е да се отбележи, че макар и не толкова редовно, концертите на рок-звезди също събират милиони. Род Стюарт пее пред 3.5 милиона на плажа на Копакабана в Рио де Жанейро, през 1994 г., а през 1997 г. Жан-Мишел Жар също пред толкова многобройна публика, изнася своето представление със светлинни ефекти и музика в Москва. Ролинг Стоунс през 2006 г. събират над милион и половина отново на плажа на Копакабана.

  
В Мека хотелите по време на хаджа нямат свободни места. Освен това цените в града са много по-високи от разумното и очакваното. Става въпрос не само за настаняване, но и в магазините за дрехи, заведенията за хранене, както и за транспорт. В миналото, през далечната 631 г., когато е направен първия хадж, поклонниците са пътували с месеци, за да стигнат до Мека. Бедните пеш, а богатите върху камили. Днес хората с възможности предимно летят. Много от тях резервират хотели и ресторанти въз основа на отзиви, публикувани на уебсайтове като TripAdvisor.


Да видим какво се случва и на други места за поклонение! Ето какво пише Дженифър О, от Орландо Бийч, Флорида от Западната стена (както още е известна Стената на плача) на юдаизма в Йерусалим: „Никакви думи не могат да опишат адекватно какво се случва. За мъжа ми всичко стана бяло и напълно тихо”. За себе си отбелязва: „Тихо бръмчене излъчваше цялото ми тяло и всичко течеше спокойно. ... Човек трябва да отиде там, за да изпита невероятните ефекти.”


Така, ако сте решили да ставате хаджии, за да не бъдете подведени, ще е добре да планирате с разумно съмнение в поставените звезди. Помнете: хаджиите не са сами! Вече знаете, че Той е с тях. Звездите в сайтовете най-вече отразяват духовните и емоционални преживявания на посетителите, а не стандартите от реалния свят.


Ето още нещо от TripAdvisor, този път за Голямата синя джамия в Куала Лумпур, Малайзия. Г-н Макфарън предлага конкретни съвети за бъдещите хаджии: „Внимавайте с обувките (чехлите) си, тъй като може да изчезнат…  Ако ги загубите през горещия ден, внимавайте за парещата повърхност на пода, който не е от мрамор. Ако имате късмет, -  заключава г-н Макфарън - може да намерите някой, който продава чехли.” Така, с чехли, петте звезди ще бъдат поставени без колебания и съмнения.