От руската параноя към расистката истерия

снимка: ЕРА/БГНЕС

Колосалният колапс на религиозно почитаното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за „руската намеса“ в изборите за президент на САЩ потопи болните надежди на американските леви, че Тръмп ще бъде отстранен от Белия дом и вкаран в затвора заедно с цялото си семейство. Този патологичен блян винаги е бил продукт на абсурдна конспиративна теория, а излагацията на видимо неадекватния Мълър по време на вече печалното му публичното изслушване в Конгреса удари либералите като куршум в коляното.

След две години на непрестанни спекулации и манипулации по темата Русия, мейнстрийм медиите сега се държат сякаш такова нещо не е имало.

Сега планът е да сменят руската конспиративна теория с расистката конспиративна теория. Монолитно отрицателното отразяване на Тръмп в големите издания сменя посоката от Русия към расата.

Това се усети веднага след историческия провал на Мълър и демократите да свалят президента със съмнителни средства, но преди дни получихме потвърждение за новата медийна „петилетка“ от сърцето на пропагандата – нюзрума на „Ню Йорк Таймс“. В Интернет изтече потвърден запис от среща на началството със служители на доскоро най-престижния и авторитетен вестник на планетата. По време на срещата един от шефовете в прав текст казва на журналистите, че сменят фокуса и наратива като започват да отразяват Доналд Тръмп изцяло през призмата на расовите въпроси.

Един от шефовете Шон Бакет буквално казва на служителите на изданието: „Ние построихме нюзрума си върху една история. Историята беше за кампанията на Тръмп и връзките с Русия. Направихме го добре. Но сега е време да се прегрупираме и де прехвърлим енергията са на различна история. Трябва да напрегнем мускулите си, за да пишем  за Тръмп и расовите въпроси, така както не сме го правили от години“.

Според Бакет „руската афера“ била първа глава в историята на Доналд Тръмп. Втората щяло да бъде неговия расизъм. „Денят, в който Боб Мълър си тръгна от свидетелското място нашите читатели, които искаха Доналд Тръмп да се махне си казаха: „По дяволите, Боб Мълър няма да успее да го направи!“, а Тръмп се почувства окрилен в политически план.“

С други думи в продължение на две години „Ню Йорк Таймс“ координирано се е опитвал да свали демократично избрания президент на САЩ с една лъжа и след като се проваля продължава опитите с друга лъжа.

Бакет твърди, че вестникът трябва да пише за това как Тръмп е разделил американския народ на расов принцип. Но никой не е направил повече за подклаждане на расовото напрежение в САЩ през последните години от „Ню Йорк Таймс“ и другите големи леви медии.

Разбира се, скандално е, че на среща с журналисти един от медийните шефове очертава наратив, с който всички трябва да се съобразяват и който да бъде рамка на всички новини и анализи. Но още по-патологична и показателна е реакцията на самите служители. От изтеклия запис става ясно, че те настояват за още по-радикално пропаганден подход към „расизма на Тръмп“. Една от журналистките пита защо не може по-често директно да го наричат расист в текстовете и какъв ще бъде стандартът за използването на думата, която от години се ползва като оръжие от либералите. Други служители се бунтуват срещу скорошен материал във вестника, който не бил достатъчно анти-Тръмп.

Повечето от останалите либерални медии скочиха в защита на „Ню Йорк Таймс“ и реагираха срещу реакциите на консервативно настроените коментатори. А консервативно настроените коментатори останаха втрещени от записа, дори след последните няколко години на падение и пропаганда от страна на „Ню Йорк Таймс“.

Един от тях написа, че няма как човек да не се разгневи, защото „срещата показва, че този вестник няма път обратно към нормалността“. „Сивата дама“ е мъртва“, написаха други, посочвайки един от своеобразните прякори на изданието.

Тези медии вече нямат и молекула легитимност.

С изтеклите разговори от срещата се документира очевидното – как шефовете на либералните журналистически организации дават картбланш на своите служители да действат като политически лица в опит да дискредитират и свалят демократично избран президент. Именно тези медии отвориха кутията на омразата и разделението. И едва ли ще могат да я затворят, когато решат, че вече не им е изгодно.

А ние ще очакваме наситеното с расизъм отразяване на Тръмп до изборите през 2020-а година и ще правим прогнози за следващата злополучна медийна параноя.