Или създаваме деца, или изчезваме!

Снимка: Pixabay

През 60-те години, сред младите хора на Запад, били модерни страховете, припомня нобеловият лауреат за литература, Боб Дилън. Тогава всеки се е перчил с някакъв страх, бил той от летене, от насекоми, от тъмно, от светло, дори от бельо. Ироничният прочит на Дилън предлага страх от "да не ми се разстрои китарата". Днес младите са безстрашни. Особено що се касае до селфита на невероятно опасни места. Но и в наше време също шества един страх, който може да бъде определен като общ за всички възрасти. Настанил се е в повечето развити задокеански държави и цяла Европа. Преди няколко години като негов ярък изразител се представи тогавашният министър-председател на далечна Австралия.

През 2015 г. в своя реч, Тони Абът, заяви, че европейските държави трябва да започнат мащабна програма за отблъскване на емигрантите по сухопътните си граници и море. "Това ще изисква известна сила - каза той - това ще изисква огромна логистика и разходи; това ще изтръгне съвестта ни, но все пак това е единственият начин да предотвратим прираста на човечеството да се разрази в Европа и евентуално да я промени завинаги.". Страхът от подмяна на населението разчита отчасти на неоспоримата демографска реалност. Популацията в развития свят намалява, докато тази в бедния нараства. Това се случва точно когато климатичните промени правят най-населените части на земното кълбо по-малко обитаеми. Напрежението е факт.

"Европа се превърна в континент на празните ясли, докато в Азия и Африка са изправени пред демографски предизвикателства от противоположен тип." - казва Каталин Новак, държавен министър на Унгария по въпросите за семейството, младежта и международните въпроси.

Тези дни унгарското правителство проведе международна среща на върха във връзка с демографските проблеми в Будапеща. Събитието беше уважено от делегации от десетки държави, някои регионални лидери, както и от споменатият по-горе г-н Абът. Присъствието му на срещата и неговата похвала към г-н Орбан, е в основата на глобалния характер на убеждението, че сме застрашени да бъдем изместени от други хора, с друга култура. Този страх стана един от централните в политиката на Съединените щати и Австралия, както и в много европейски страни, като Унгария и България. Независимо дали в Унгария или у нас, емигрантското население е значително. Този страх бе една от причините за резултата от референдума във Великобритания за Brexit. Там враждебността към европейските имигранти послужи за прикритие на по-широки ксенофобии. Антиимигрантските популисти се радват на възход. Те настояват, че дори да е вярна възможността хората да бъдат заменени като икономически единици, без оглед на техния произход, то това не е нещо, което хората, които се чувстват разменени, ще приемат с радост. Всеки има усещането за себе си, че е нещо повече от икономическата си полезност и е готов да защити това "повече".

Иначе целта на срещата бе да се сподели опит в семейната политика. Виктор Орбан похвали плодородието на унгарските жени и го посочи като опора за оцеляването на Европа. Позова се на патриотизма и призова към създаване на повече деца. Тук препятствието се очертава като право на избор от страна на жените. Докато отглеждането на деца се възприема като "женска работа", то неминуемо ще се сблъсква с важната за жените реализация в други сфери на живота. От мъжете се очаква да поемат повече отговорности в грижите за семейството и това би било стъпка към по-устойчив, по-справедлив и хармоничен свят.

"Шокиращо е, че ние сме постоянно атакувани - оплака се министър Новак - защото се опитваме да подкрепяме семейства с всички налични средства .".  Унгарското правителство дава безлихвен заем от 10 милиона форинта (62 000 лв) на млади семейства. Заемът се опростява, ако двойката има три деца. Виктор Орбан заяви, че страната му е с население от малко под 10 милиона и продължава да се свива поради ниската раждаемост и емиграцията на унгарци към държави от ЕС на запад. "Унгария може просто да изчезне" - каза той. Веднага изниква паралелът с България. "Не е трудно да си представим, - добави  Орбан - че ще има един единствен последен човек, който трябва да гаси светлините“. Други присъстващи на срещата, чешкият премиер Андрей Бабиш и президентът на Сърбия Александър Вучич, също изказаха опасенията си и увериха, че увеличаването на раждаемостта, е приоритет и за техните страни. Вучич призна, че нашата съседна държава годишно губи еквивалентен брой от населението на средно голям град. "Сръбският народ има един израз за отрицателен прираст - "бялата чума"", сподели той. Тони Абът опита да надскочи всички като каза, че измирането на населението, а не изменението на климата, са най-голямата заплаха за западната цивилизация. Нахвърли се към принц Хари и Меган Маркъл за последните им забележки, че няма да имат повече от две деца поради въздействието върху околната среда. "Наличието на по-малко деца в западните страни едва ли ще подобри климата, когато се раждат толкова много деца на други места" - каза бившият австралийски премиер.

Въпреки единодушието в страха си, тези европейски лидери излъчиха първенец и това очаквано бе Виктор Орбан, който каза: "Ако Европа няма да бъде населена от европейци в бъдеще и ние приемаме това като даденост, тогава говорим за обмен на население, за замяна на европейците с други" - и добави - "Има политически сили в Европа, които искат смяна на населението по идеологически или други причини." Тони Абът, познат и като един от архитектите на бруталната политика за бежанци в Австралия, го похвали за „политическата смелост, с която се противопостави на политическата коректност“.

Всичко това е комично и неприлично в контекста на сътворените от Бог, Адам и Ева.