Вселената – плоска или изкривена?

Снимка: Pixabay

Всяка теория, без значение колко добре е издържана, е винаги по-добре приета след наблюдения и експериментални резултати, които я потвърждават. Погледът върху ретроградното движение на планетите, е основната причина за революционното откритие на Коперник  и установеното, че Земята не е център на Слънчевата система. А необикновената орбита на Меркурий е потвърждава Общата теория на относителността. Но в миналото са съществували и несъответствия между схващания и реалност, а дали те са възможни в наши дни?

Д-р Елеонора Ди Валентино от Университета в Манчестър, публикува в списание "Природа Астрономия" (Nature Astronomy) теория заедно с експериментални потвърждения (с повече от 99% вероятност), че Вселената е изкривена, а не плоска. Във изкривената Вселена, без значение от посоката на движение, финалната дестинация съвпада с началната, т. е. това е движение върху сфера. Във Космоса обаче не е толкова просто, защото познатите три измерения стават четири с включващото се време.
 
Теорията за изкривената Вселена е подкрепена от измервания, направени от сателита "Планк", на космическия микровълнов фон - светлината, останала от Големия взрив. Според Общата теория на относителността на Айнщайн, масата на тяло изкривява пространството и времето около него. По такъв начин светлинните лъчи се обвиват около огромни обекти и не се движат по права линия. Този ефект се нарича гравитационно лещиране. От данните, изпратени от сателита "Планк", става ясно, че подобно явление се наблюдава много често. Това означава, че Вселената съдържа повече тъмна материя (невидимо и незнайно вещество), отколкото се предполага. Според проучването на  д-р Ди Валентино, затворената Вселена е обяснението за този феномен, защото в нея може да се съдържа повече тъмна материя, в сравнение с плоската Вселена. Освен това, подобна форма на затворена и изкривена Вселена е в пълно съответствие с Общата теория на относителността.
 
Въпреки тези доказателства, не всички космолози са убедени, че Вселената е изкривена. Причината за това са многото научни изследвания, които доказват точно обратното. Затворената Вселена обяснява аномалията в гравитационното лещиране, но не обяснява много други неща. Например космическата инфлация (теория на експоненциалното разширение на пространството в ранния етап на Вселената), която е основен принцип на космологията. Теорията се развива през последните 40 години, като обяснение за това как отдалечени части на Вселената, изглеждат еднакво и са с една и съща температура, но няма как да са били в близост помежду си. Инфлацията е решението на тази загадка с помощта на тази теория. Въпросните пространства е възможно да са били свързани и след бързото разширение на Вселената, те са изхвърлени в различни посоки. Това дава друг поглед върху представата за затворена Вселена. Не само това, но и данните от сателита "Планк" нямат съответствие с други резултати и измервания.

Възможно ли е това научно изследване да е грешно? Широко известно в общността на физиката на елементарните частици е, че за да бъде приета една теория, тя трябва да е в съгласие с минимум пет т. н., “сигми” (от гръцката буква Сигма). Проучването на д-р Ди Валентино достига само три от изискваните нива. Въпреки всичко, тези резултати са важни. Причината за това е, че стандартният модел на физиката на елементарни частици се основава на известна и доказана наука, а космологическият модел е основан на все още непозната част от физиката. Трите стълба на космологията: тъмна материя, тъмна енергия (причината за разширяването на Вселената с ускорена скорост) и инфлация, са изведени единствено от въпросния дял на физиката. Това означава, че тяхното съществуване не е доказано нито в лаборатория, нито в природата. Въпреки това, те обясняват огромен брой астрофизични явления.
 
С други думи, откритието на д-р Ди Валентино не означава, че е нужно да се измисли нова физика, а е прозрение в неоткрити и все още неизследвани части от науката. Може да се каже, че най-важната част на проучването не е, че Вселената е потенциално изкривена, а че космологията продължава да крие много тайни. Това откритие е просто едно ново начало за изучаването на сложната и тайнствена Вселена.