Паралелната валута

08:24, 29 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След шума около ротационното управление, България е на път да стане автор и на друг иновативен подход. Страната ни ще преговаря Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна валута в сделки през 2024 година. За първи път възможността за използване на подобна икономическа стратегия се споменава по време на официалното представяне на проектобюджета за 2023 г. от финансовия министър Асен Василев.

Той посочва, че към момента все още няма потвърждение дали извършването на подобно действие е възможно. Необходимо е първо да се състоят всички разговори  с Европейската комисия и Европейската централна банка. Асен Василев уточнява, че през настоящата година не се предвижда въвеждане на еврото при сделки, но не пожела да уточни дали целта е това да се случи през 2024 г.

Асен Василев отбелязва, че бизнесът губи 1,5 млрд. лева годишно от такси за трансакции. По тази причина е важно и приемането на страната в еврозоната.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

По време на изказването си министърът за пореден път спомена, че България отговаря на критериите за членство в еврозоната - за размера на дълга и на бюджетния дефицит, както и че резултатите на страната почти покриват и критерия за инфлация.

Ако Брюксел и ЕЦБ дадат ,,зелена светлина“, фирмите в страната ще имат възможност да реализират сделките си или в левове, или в евро, на доброволен принцип. В момента в България има само няколко фирми, които могат да извършват сделки в евро. Физическите лица все още нямат подобно разрешение – нито за бизнес разплащания, нито за получаване на възнаграждение за извършен труд.

Механизъм като този вече е бил прилаган в Черна гора. През 1999 г., за да преодолее инфлацията, страната въвежда германската марка паралелно с югославския динар. Година по-късно обаче преминава изцяло към марката, а от 2002 г. – към еврото.

Защо ни е важно?

Паралелните валути се въвеждат с цел да бъдат имитирани от държавата като втора официална валута, която да може да бъде прилагана като законно платежно средство.

Настоящето положение е показателно затова как европейската криза е достигнала до кръстопът. Запазването на еврозоната в сегашния ѝ вид и мащаб предполага икономически напасвания. А въвеждането на алтернативни политики, на парична и фискална експанзия, застрашават членовете ѝ както от опустошителна инфлация, така и от социална криза.

В краткосрочен план асиметричните сътресения във валутния съюз могат да бъдат смекчени чрез целеви кредити от Европейската централна банка или чрез други нетрадиционни операции на паричната политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Предвид външния натиск и вътрешната политическа нестабилност, България се намира в положение, в което само подпомагането на доходите няма да бъде достатъчно за възстановяването на икономическия растеж на страната. Това се дължи и на обстоятелството, че икономическите структури все още не са адаптирани, към новите обстоятелства в световен мащаб.

Европейската икономика показва неустойчивост и пътят към възстановяване е неравен. Въпреки спада на основната инфлация, поради намаляващите цени на енергията, ценовият натиск върху бизнеса си остава. Усложнения предизвикват и различните парични политики на държавите в ЕС, които продължават да свиват потреблението на домакинствата и икономическия растеж.

С въвеждане на паралелна валута България може да постигне мобилизация на неизползвани ресурси, ускоряване на инвестициите и възобновяване на кредитирането.

Но това е краткосрочно решение.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:52, 29 юни 23

Такава простотия може да измисли само кокорчо.Тези некадърници от новата коалиция изобщо не са наясно и не споменават никъде,че първо трябва да имаме силна промишленост,да си възстановим унищоженото селско стопанство,да имаме образовани кадри в управлението,а не плеймейтки с купени дипломи,да вдигнем на крака умишлено съсипаните от тиквата общински болници и съвсем други заплати и едва тогава да говорим за някакво евро.Колко трябва да си тъп,за да имаш приоритет еврозоната и Украйна при една напълно разпадаща се държава,толкова разядена от корупция и шуробаджанащина ,че чак да ти се доповръща.И после защо има омраза,ето затова и затова 60%от българите не гласуват,на тях им се повръща и от герб и от ппдб и смятат,че те изобщо не трябва да са в политиката,но скоро се вижда края им....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама