Богатството на ориза

07:15, 07 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Оризът става ве по-скъп, а метеорологичните условия и интересите на индийските ферми заплашват доставките в световен мащаб. Цените достигат своя връх от 11 години насам и са на път да се покачат още повече, след като Индия взе решение за увеличаване данъчните задължения на фермерите си.

Същевременно Ел Ниньо застрашава добивите на ключови производители, а алтернативите на основни продукти стават по-скъпи. Това се случва въпреки прогнозата на Министерство на земеделието на САЩ за рекорден износ от страни като Китай, Индия, Бангладеш, Тайланд и Виетнам.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rolex Dela Pena

Нарастващото търсене и настоящите условия карат анализатори да смятат, че предстои спад на глобалните запаси от ориз. Индия допринася за повече от 40% от световния износ, който към 2022г. се равнява на 56 тона. За страната понижаването на запасите означава, че разходите ще се покачат.

Представители на индустрията също предупреждават, че ситуацията с доставките е изключително тревожна. Това наскоро подтикна Индонезия да подпише необичайно споразумение с Индия за внос на 1 милион тона в случай, че Ел Ниньо предизвика нарушение във вътрешните доставки на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Farooq Khan

Защо ни е важно?

Оризът е основна храна за повече от 3 милиарда души. Приблизително 90% реколтата, която се нуждае от значителни количества вода, се произвежда в Азия. Промяната на метеорологичния модел Ел Ниньо заплашва този крехък производствен баланс.

Въздействието на Ел Ниньо не се отразява само на една страна. То засяга реколтатана почти всички производители. Цените могат да се повишат с една пета или повече, ако добивите спаднат рязко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rolex Dela Pena

Инфлацията при храните винаги е тревожела управляващата партия в Индия, която от миналата година започна да забранява износа на жизненоважни хранителни стоки. Правителството на Моди вече не се колебае да налага различни ограничения. Представители на индустрията твърдят, че точно това всъщност ще подтикне другите страни да се борят за това да компенсират индийските доставки.

Военни конфликти, икономически сътресения, екстремни метеорологични условия и скок на цените на торовете се обединяват в едно и също време, създавайки предпоставки за хранителна криза с безпрецедентни размери.

В световен мащаб!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hotli Simanjuntak

Въздействието на климата върху производството първоначално ще увеличи уязвимостта на най-бедните, а впоследствие ще започне да нанася удари и върху стабилността на цели нации. Оризът често може да бъде пренебрегван като проста съставка, но всъщност има много по-важно значение, отколкото изглежда.

Той е не само храна, но и културна традиция, намесена в религиите, вярванията и историята на цял континент. Животът в Азия, и по-специално в Югоизточна Азия, се развива и еволюира около него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Idrees Mohammed

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама