Шотландската зависимост от декриминалзирането на наркотиците

07:00, 10 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Шотландското правителство призовава за декриминализиране на всички наркотици за лична употреба. За целта то отправя искане към Обединеното кралство да промени законите, за да позволи на хората да бъдат ,,третирани и подкрепяни“, вместо да са ,,криминализирани и изключвани“.

Според Шотландия предприемането на такъв ход ще ѝ помогне да се пребори с наркотичната смъртност в страната, която заема най-високата позиция в Европа. Децентрализираното правителство в Единбург заявява, че мерките трябва да бъдат приложени от британското правителство в Лондон, което според политическата структура на Обединеното кралство, решава въпроси като регулирането на наркотичните вещества.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Perry

Правителството също така иска законът да позволява въвеждането на обекти за контролирана употреба на наркотици. Обявявайки предложенията, шотландският министър на лекарствената политика Елена Уитам казва, че войната срещу наркотиците вече се е провалила. В отговор на това говорителят на британския премиер Риши Сунак отхвърля искането с думите: ,,Не се планира промяна в твърдата ни позиция по отношение на наркотиците“.

Броят на хората, починали от злоупотреба с наркотици в Шотландия, „спада“ през миналата година от 1339 на 1330, след осем последователни години на увеличение. Въпреки това страната продължава да има най-високо ниво на смъртност вследствие на предозиране, регистрирано в Европа. Кризата подтиква шотландското правителство да инвестира повече от 250 милиона паунда в службите за борба с пристрастяването в страната.

Защо ни е важно?

Декриминализацията е акт на премахване на всякакви наказателни санкции срещу определен наркотик, включително употребата или притежанието му под определено количество. Това кара привържениците на този подход да твърдят, че последиците от насилственото налагане на ограничения са основната причина за наблюдаваните неефективни и контрапродуктивни резултати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Perry

Когато шотландското правителство определя войната срещу наркотиците за вече  провалила се единственото, което му остава е да се надява, че осигуряването на достъп до евтини висококачествени наркотици ще премахне незаконните пазари и ще позволи цената им да бъде регулирана. От друга страна, винаги съществува рискът, точно тези реформи, да стимулират употребата на наркотици и това да доведе до увеличение на вредите за обществото.

Голяма част от решаването на този проблем попада под юрисдикцията на Уестминстър, което постепенно засилва дебата по темата. Хората в сектора твърдят, че аргументите на шотландската страна служат само за опростяване на проблема, който е огромен и според тях - практически неразрешим.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Perry

Същевременно тенденциите в употребите на наркотици се променят с изключително бързи темпове. Хероинът и морфинът се замесват в повече смъртни случаи, отколкото през всяка друга предходна година.

В Шотландия престъпленията, свързани с наркотици, варират от сравнително дребни, като притежание на малко количество за лична употреба, до престъпления, включващи трафик на големи количества. Но отвъд политическите въпроси, обикновените хора все още не са наясно с пълните последици от употребата, притежанието или дори споделянето на малки количества лекарства, което ги подтиква понякога несъзнателно да извършат нарушение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Perry

Въпреки че наркотиците са незаконни в голяма част от света, някои страни се осмеляват да декриминализират различните форми на притежанието им. Но в Европа дебатът за това доколко зависимите могат да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници, възпира процеса на разпростиращата се либерализация спрямо групата от фармакологични вещества.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:50, 11 юли 23

Възражението срещу смъртното наказание също някога беше табу. Истинската промяна идва от политици, достатъчно смели да говорят

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама