Екшън в Холивуд

08:00, 15 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Преговарящите за профсъюза на холивудските актьори единодушно достигат до идеята за стачка. Актьорите настояват за по-добро заплащане и защита срещу бъдещото използване на изкуствен интелект в телевизията и киното.

Първата стачка на актьорите в Холивуд от четири десетилетия насам заплашва да спре почти всички филми и сериали. Това се случва след като кризисните дебати със студията за предоговаряне на работата в индустрията приключват без споразумение. От своя страна холивудските студия ангажират федерални посредници, които да им помогнат за излизането от безизходицата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Caroline Brehman

Гилдията на актьорите (SAG-AFTRA) представлява повече от 160 000 изпълнители, сред които са величия като Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Дженифър Лорънс и много други представители на ,,А“ листата. Докато стачката на сценаристите, която тече вече 11 седмици, само намали броя на филмите и сериалите в производството, актьорският протест да може да прекрати целия процес.

Същевременно въпросът за изкуствения интелект допълнително усложнява положението. Както актьорите, така и сценаристите настояват за гаранции за регулиране на бъдещото му използване, но студиата засега отказват да отстъпят.

В изявление холивудските профсъюзи заявяват, че въпреки милиардите зрители и трилионите долари оборот, ,,борбата не е на актьорите срещу студиата“. Работниците ,,от всички занаяти и отдели“ се обединяват, ,,за да попречат на мегакорпорациите да ерозират условията на труд“, които профсъюзите бранят от десетилетия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Etienne Laurent

Защо ни е важно?

Протестните действия се превръщат в предпоставка за отлагането на новите сезони на комедии и драми, които обикновено стартират през септември. Изключение ще бъдат единствено независимите продукции, които не са обхванати от трудови договори със синдикатите.

Очаква се ефектът да бъде усетен в световен мащаб. Една от първите мега жертви може да се окаже лондонската премиера на ,,Oppenheimer“,  която трябва да се състои един ден след провеждането на последните преговори между синдикати и студиа.

Потенциално най-голямата пречка в преговорите обаче се оказват исканията относно употребата на изкуствения интелект. Необходимостта от гаранции коренно разделя позициите по въпроса. Актьори и сценаристи желаят да попречат на въвеждането на новата технология, защото се опасяват, че тя ще замени голяма част от творческите им задължения. Докато за студиата AI спестява огромни разходи и усложнения при снимачния процес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Etienne Laurent 

Ако стачните действия продължат за дълъг период от време, графикът за пускане на продукция в кината през следващата година може да се сблъска с множество трудности. Холивуд навлиза в неизвестна територия. Телевизионната и филмовата индустрия вече функционират в много по-различна среда и в това се коренят проблемите, които подхранват стачната вълна.

Бумът на стрийминг гигантите, които се превърнаха във водеща сила, осигурява на актьорите силна подкрепа. Но въпросът остава принципен. Работа за изпълнителите има все по-малко, а почивките между сезоните на телевизионните предавания се удължават. Въпреки че и бюджетите на продукциите се растат, това не засяга пряко доходите на изпълнителите.

Тук не става дума за звездите, които получават шестцифрени заплати, а за постигане на справедлива сделка за всички по веригата в индустрията.

Източник: Wikipedia

Засега популяризирането на завършените проекти, независимо големи или малки, ще остане без актьорите, които да присъстват на червените килими, да говорят в телевизионни предавания или да дават интервюта на журналисти от печата.

Без сценарии и без изпълнители, които да вдъхват живот на творбите им, много от студията ще потънат в мрак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама